Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePomoč naglušni študentki 2007

Donatorska pomoč v obliki prenosnega računalnika naglušni članici Vene Sabini, je pomoč v pravem smislu besede.

Namenska, poimenska in hitra. Kdo je Sabina? Je 23 letno od rojstva naglušno dekle, doma z Bučke. Rasla je v neurejeni in socialno šibki družini. Mama ji je umrla pred tremi leti, z očetom nima stikov. Živi skromno skupaj z mlajšo sestrico v domači hiši. Ostali brat in sestra niso več doma. Po srednji kmetijski šoli, se je vpisala na Visoko šolo upravljanja podeželja in krajine na Sevnem pri Novem mestu. Težko si je predstavljati v današnjem času študij brez računalnika, hkrati pa še dodajte primankljaj informacij zaradi naglušnosti in življenja sicer v idiličnem ampak nič kaj spodbudnem okolju. Računalnik si sama ni zmogla kupiti. Jokajoč in v stiski se je obrnila na naše društvo, RK, občino Škocjan.

Na naš predlog so se odzvali na Zvezi gluhih in naglušnih Slovenije, odbor za naglušne, ki je s sklepom odobril 500 € pomoči, 193€ pa je prispeval RK Novo mesto. Tako kot smo pričakovali, se iz občine do danes niso odzvali, saj tudi naše društvo ne sofinancirajo, kljub temu, da opravljamo storitve tudi za njihove gluhe in naglušne občane.  Težko je biti enakovreden, če imaš primankljaj. Znana je namreč življenska resnica: Če hoče invalid, da mu drugi priznajo enakost z njimi, mora biti boljši od njih. In kaj je država do sedaj naredila, da bi pokrila sive lise v zakonodaji za senzorne invalide?

Tehnični pripomočki za naglušne in gluhe so zelo dragi. NPR: za budilko boste lahko odšteli 5€ gluh 105€, da bi bili bolj informirani, morajo kupiti TV zanko, ki stane 100€, svetlobni zvonec 130€, gluha mamica da vidi (ker ne sliši) jok dojenčka mora plačati 117€ za elektronsko varuško…Baterije za slušni aparat, ki jih menjajo naglušni na 10 do 14 dni stanejo od 5 do 6€, v javnih prostorih niso montirane indukcijske zanke, ki omogočajo slišnost naglušnim, ostale prisotne pa nič ne moti. V KC Janeza Trdina je sicer na naš predlog pred 2 leti montirana, vendar kaj ko ni vključena in je večkrat zaradi neznanja ali malomarnosti nehote izključena. In je za uporabnike enako kot da je ni.

Danes zahvaljujoč uvozniku baterij za naglušne RT3 iz Grosuplja, Zvezi društev gluhih in naglušnih  Slovenije – odboru za naglušne in RK iz Novega mesta gre velika zahvala za pomoč naglušni Sabini, ki ji bo računalnik v  veliko pomoč in premostitev v komunikacijski barieri.

Vesela Banič

Strokovna delavka društva 

010203040506

0708

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2020 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 199 gostov in ni članov .