Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIzlet v Venzone, na fešto buč

Zavod Etno-Eko iz Šentjurja nas je povabil k ogledu mesteca Venzone v Furlaniji - Julijski krajini, ki vsako leto v oktobru

organizira Festival buč, kjer pritegnejo nekaj tisoč obiskovalcev iz Italije, Avstrije in Slovenije. Na vabilo se je odzvalo le 10 članov, organizirali smo prevoz do Ljubljane in z avtobusom in ostalimi prijaznimi udelženci odšli v Venzone. Dan je bil prelep, jesensko obarvan, ljudje v pričakovanju nekj lepega. Organizatorji so nas vse presenetili z izdelki iz pirine moke in nadevom iz buč in jabolk, mi pa njih z belokranjkima pogačama. Ko je Martin ponudil še svoje pecivo, so nam ga hoteli kar prevzeti, tako so bili navdušeni nad tem, da moški ustvarja take dobrote. Mestece izhaja še iz keltskih časov, bil je pod različnimi okupatorji, tudi pod Napoleonovimi in avstrijskimi oblastmi, od 1866 pa je pod Italijansko regijo. Postal je tako zgodovinsko kot kulturno pomembno mesto, katerega je potres porušil več kot polovico 1976 leta, a so ga obnovili po starih načrtih. Obdano je z obzidjem, možno je vstopiti na večih vhodih, tam, kjer je bilo nekoč obdano mesto z vodo, so preuredili zelena parkirišča.

Hiše so kamene, ulice pravtako. Ogledali smo si romansko-gotsko cerkev, v kletnih prostorih pa še dobro ohranjene mumije. Kraj je v znamenju buč dva dni, stojnice se šibijo pod bučnimi jedmi ( pizze, sladice, marmelada, likerji, omake, sladoled, njoke, kruh...) Vsepovsod so bučni aranžmaji, pred hišami, na oknih, na trgu, v vrtu, na stopnicah, čarovnice se sprehajajo z bučami. Največja in najtežja  buča je bila 375 kg. Mojstri ustvarjajo lepe umetnine na bučah, jih umetelno rezljajo. Etnološko pa prikažejo dogajanje iz preteklosti skozi viteze, požiralce ognja, naprave za mučenje, kovaštvo in izdelke, plemkinje in kavalirje.

Sami smo poizkusili sladice, sladoled, sir, brez kapučina pa sploh ni šlo.Za spomin smo si kupili nekaj praktičnih stvari, se zabavali na napravah za mučenje, prehodili  Venzone počez in povprek in se naužili prijaznosti in lepote domačinov in sončnega dne.

Na avtobusu smo izkoristili vožnjo za predavanje Mateje Reš, avtorice knjige Bučna kuhinja, kjer vam je na voljo v društvu z veliko recepti iz buč. Slišali smo tudi predavanje gospe iz Prekmurja, ki edini hladno stiskajo bučno olje v Sloveniji. Ja, kot vidite, je bil dan maksimalno izkoriščen. Drugič pričakujemo več prijav.

V. Banić

010203040506

07

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 198 gostov in ni članov .