Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineRazbijamo stereotipe družbe 2010

V četrtek, 26.8.2010, je bila prireditev v Sokolskem domu v Novem mestu, kjer so nastopali predstavniki slepih in

slabovidnih ter gluhi in naglušni iz naše regije, organizator pa je bilo invalidsko podjetje Ozara d.o.o. iz Maribora. Fotografska razstava stereOTIP je delo Andreja H. Štruca iz Maribora, sodelovali pa sta slepi slikarki Terezija Arnuš in Justina Šetina ter pevski zbor Mavrica s pesmijo Slepec.

Društvo gluhih in naglušnih so predstavljali Bojan Čustić z recitalom v znakovnem jeziku pesmi »Se k meni obrni, povej mi lepo«, pomagala pa mu je še Petra Šiler in Vesela Banić z uvodu samega recitala. V lepem nagovoru sta vse prisotne v polni dvorani pozdravila predstavnika društev g. Janez Kermc in g. Vladimir Kastelec. Zahvalila sta se vsem, ki so se potrudili organizirati to razstavo, avtorju razstave in drugim, ki so izkazali največjo možno mero sočutja, spoštovanja in vložili veliko prostovoljnega dela zato, da so vsi prisotni z vsemi čuti, ki so jim dani uživali.

G. Kastelec je še poudaril, da se žal premalokrat zavedamo, da smo med vami ljudje s posebnimi potrebami, ki se srečujemo s težavami in vlagamo veliko napora za normalno vsakdanje življenje. Zaradi svoje oviranosti , predvsem komunikacije, pa smo hote ali nehote izključeni iz svojega okolja in družbenega dogajanja. Tudi takšni dogodki, kot je včerajšnji,  pomagajo invalidom pri vključevanju v socialno mrežo in k boljši samopodobi. Pomagajo razumeti ljudi, ki živijo v tišini, ki so osamljeni in nerazumljeni, ki težko navežejo stik s slišečo osebo, če jim ta ne ponudi roko v obliki tolmača, veliki meri potrpežljivosti, morda v osnovnem znanju znakovnega jezika.

Prireditev je povezovala ga. Barbara Plasonik, ki je tudi koordinirala cel projekt. Prireditev je bila prevajana v znakovni jezik.

Večina prisotnih je izkoristila ponujeno priložnost, ki je  prispevala k različnosti in hkrati enotnosti človeške družbe.

In kot so člani društva gluhih in naglušnih povedali, so na začetku imeli mešan občutek. Čez čas so ti občutki izginili in nič drugače se niso počutili, kot se v družbi sebi enakimi.

Banić Vesela

01 Slepi pevci v avli03 Marjana In njena mati04 V avli05 Pogled v avlo06 Avtor razstave Andrej H. Struc in Simona Smuk07 Simona, povezovalka programa in predsednik slepih in slabovidnih Medobcinskega drustva Novo mesto Janez Kermc

08 Recital avtorske pesmi09 Pevski zbor slepih in slabovidnih iz Medobcinskega drustva Novo mesto10 Govor predsednika drustva gluhih in naglusnih Dolenjske in Bele krajine Vladimirja Kastelec11 Banic Vesela in Siler Petra12 V pisarni (Vesela Banic in Siler Petra)13 Banic, Siler in Bojan Custic ob recitalu pesmi Se k meni obrni, povej mi lepo

14 Se k meni obrni, povej mi lepo15 V sobo stevilko 6 (Hvala)16 Manjsa pozornostPropomocki za slepe in slabovidne

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 397 gostov in ni članov .