Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineSocialno izolirani a še kako družabni

Srečanje ob Kolpi, ki je potekalo v nedeljo, 28.8.2011 za gluhe, naglušne, svojce in prijatelje, je bilo uspešno

zaključeno ob 8 uri zvečer. En dan je bil potreben za 50 ljudi, da so si napolnili baterije in dušo za naslednje mesece. Na ta dan smo ustvarili pogoje za premagovanje komunikacijske bariere, za druženje, ta dan se ni nihče počutil socialno izključenega, skozi družabne igre smo se dotaknili znakovnega jezika, se telesno rekreirali, se ob Cvetkini harmoniki naplesali in napeli, naplavali in osvežili v topli reki Kolpi, nahranili lačne trebuščke, se športno udejstvovali, se pomerili v sposobnosti ocenjevanja višine, na kateri je visel pršut za nagrado, preštevali krompirje, se šli preizkusiti mišice in vstrajnost z vlečenjem vrvi...

Veseli smo bili obiska predstavnikov slepih in slabovidnih za našo regijo, g. Kermc in ge. Gazvoda, dveh tečajnic znakovnega jezika, ge. Fortun, kandidatke za tolmačko, naše Fanike, upokojene javne delavke, ki je prišla pozdravit vse prisotne. Druženje smo začeli z izobraževanjem in praktično preizkusili pomoč zavestnemu ali nezavestnemu človeku in prikaz delovanja srčnega defibrilatorja, v organizaciji RK Novo mesto in preko dipl. med. sestre Marije Segedi s pomočjo tolmača. Veliko se je dogajalo, vreme nam je bilo naklonjeno, še posebej veseli smo bili novih članov, starejših, tudi tistih, ki kljub smrti najbližjih, jim to srečanje veliko pomeni tudi v žalosti.Čeprav je težko osmislitidruženje tako za otroke, mlade, starejše, pa še naglušne in gluhe, a nam to iz leta v leto uspeva. Letos nas je prišla pozdravit celo štorklja.  Lepa gesta zmagovalke in dobitnice pršuta, Petre Šiler je bila, da smo lahko vsi pokusili ta mesni izdelek, nekaj pa smo ji ga le pustili za domov. Veliko je bilo tudi praktičnih nagrad, veselja, smeha, belokranjske pogače, cvička in metliške črnine. Vzdušje so pomagali ustvarjati tudi ostali obiskovalci kampa, prav vsi pa so z veseljem podprli našo pisno peticijo proti državi, ki želi s spremembami po hitrem postopku vzeti denar, namenjen invalidom. Lepo nam je v Beli krajini, še posebej, ker se gostitelji znajo prilagoditi ljudem, ker nam pomagajo pri izvedbi družabnih igric, ker se čutimo dobrodošle. Hvala družini Pezdirc, še bomo prišli.

Vesela Banić

Kot je že ga. Banić opisala, je bil piknik v Gribljah pester in zanimiv! Ne bom ponovno opisovala, zapisala bom le svoje občutke.
Prijetno je srečati se, biti med sebi enakimi, tekmovati, se pogovarjati, pohecati se... popoldne tako hitro mine, spomini in prijetni občutki pa ostanejo.
Pa spet ob letu....
Hvala organizatorjem! Jelka Močnik

Foto

 

SLIKOVNA GALERIJA

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 248 gostov in ni članov .