Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineČajanka iz zdravilnih rastlin

V tem času velikih temperaturnih razlik pod minus in do 19 stopinj nad ničlo, je ravno pravšnji čas za predavanje o zdravilnih rastlinah na Slovenskem in pitje čaja.

V sredo popoldan se je na vabilo v društvu odzvalo kar nekaj radovednežev, ki tudi sami nabirajo zelišča, plodove, vršičke, korenine in jih ustrezno sušijo ali predelajo s pomočjo žganja. Nekaj mlajših članov pa je želelo obogatiti skromno poznavanje rastlin.

Ga. Mira Grahek se je rada odzvala povabilu in s pomočjo projektorja in pogovora, podala veliko informacij o 41 zdravilnih zeliščih in rastlinah.

Seveda moramo vedeti 12 zlatih pravil, ko se lotimo nabiranja in vedeti kaj bomo pripravljali iz njih kot na primer izvlečke, kopeli, mazila, olje ali obloge.

Že pri pripravi čaja smo zvedeli da lahko pripravljamo čaj z vrelo vodo, hladno vodo, kot poparek, kot zavretek in kot prevretek.

Navdušeni smo bili nad vsakdanjimi rastlinami (čebula, bezeg, glog, kopriva, marjetica, lučnik, plahtica, rman, sončnica, vijolica,vrtnica…), ki nas obkrožajo in se jih učinkovito uporablja v kuhinji, v čaju, kot kopel ali sirup.

Že znane a za marsikoga po videzu neznane rastline kot tavžentroža, vresa, šentjanževka, slezenovec, smetlika, materina dušica, smo spoznali in si zapomnili njih uporabnost.

Zanimivi so tudi stari pregovori, ki so kar veljali, kot ta, da se lahko tisto leto, ko smetlika obilno cvete, pripravimo na hudo zimo.

Člani so med predavanjem spraševali, pritrjevali, povedali svojo izkušnjo, kot na primer z zeljem. V antični dobi so ga uporabljali le kot zdravilno rastlino. Pravili so mu »zdravnik revežev« za samopomoč pri opeklinah, pikih, odrgninah, revmi, oteklinah, ..

Po skoraj 2 urah druženja smo skuhali razne vrste čaja in ga  ob slastnem krofu  poizkusili.

Dobra predstavitev, veliko informacij, poizkus, druženje, izmenjava lastnih izkušenj so pripomogli k dodani vrednosti te delavnice. Že razmišljamo o novih iz življenja za življenje potrebnih informacijah.

Banić Vesela

1612161819

23242831

 

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 248 gostov in ni članov .