Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine3. marec

V sredo, dan pred 8. marcem, smo skupini prijavljenih žensk povedali nekaj o samem prazniku.

Vsako leto se 8. marca po celem svetu praznuje mednarodni dan žena, ki ga v številnih državah praznujejo kot državni praznik. Dan žena je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk. Prvič so ga začeli praznovati leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk. Začelo se je daljnega leta 1897 z izhajanjem ženskega časopisa Slovenka, medtem ko je bilo prvo žensko društvo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906 je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala iz filozofije.

Prvič so ženske na slovenskih tleh smele voliti leta 1945 in se s tem že močno približale enakopravnosti. Dve leti kasneje je bilo v ustavo SFRJ zapisano določilo, da ima vsaka ženska svobodo odločanja o rojstvu otrok. Ta dan izpostavimo ženske dosežke in se osredotočimo na prihodnja prizadevanja za enakopravnost žensk po vsem svetu. Bistvo  mednarodnega dneva žena je zahteva in pravica po enakovredni obravnavi ter primerljivih priložnostih za delo in življenje vseh družbenih skupin.

Pogled nazaj nam pokaže zgodbo žensk, ki so se bojevale za enakost, pravičnost, miru in razvoj. Začetki stoletja starih bojev žensk za enakopravnost z moškimi, segajo že v antično Grčijo, kjer je Lysistrata začela s seksualno stavko proti moškim z namenom, da konča vojno. Tudi v času francoske revolucije so pariške ženske med pogumnim korakanjem na Versaillesu pozvale k “svobodi, enakosti in bratstvu” in s tem zahtevale volilno pravico žensk.

Po informativnem uvodu, smo nadaljevali delavnico pletenja otroških copatk, druženje in pogostitev.

Veseli smo bili tako gluhih, naglušnih uporabnikov, pa tudi nekdanjih javnih delavk, ki sta nas obiskali.

Ga. Olga, mentorica, je ta dan imela veliko dela. Že predpriprave so zahtevale kar nekaj časa, saj vsem ni bilo jasno, da potrebujemo 5 igel. Začetek ni bil težek, a luknjice, odštevanje, pobiranje, pa je zahtevalo kar nekaj koncentracije. Vmes smo se smejali sami sebi, izmenjali izkušnje. Veseli smo bili obiska članice iz Dragatuša, ki je še ponoči delala na Slovaškem do 3. ure zjutraj, se spakirala v hotelu, vozila do Slovenije 9 ur, se preoblekla, jedla in prišla na delavnico z možem. Ampak ta mož je pokazal, da zna držati igle in naplesti nekaj vrstic. No, kaj več tudi nismo zahtevali. Super!

 Lepo je znati plesti in se tudi učiti. Pletenje sprošča človeka, izdelke pa podariš otrokom, vnukom, prijateljem. Še ljudje znajo ceniti ročno izdelane izdelke, ki imajo uporabno vrednost.

 Vsi udeleženci so bili navdušeni, ne glede na to, da še niso končali izdelka. Za to je zmanjkalo časa. Bodo pa v naslednjih dneh ob obisku društva imeli s seboj pletivo in ga po navodilih ge. Olge, tudi končali.

Na koncu je vsem udeleženkam predsednik Vladimir podaril šopek rož, kot zahvalo in pozornost ob prazniku.

Zahvala gre ga. Olgi, ki je z veliko mero potrpežljivosti in veliko skakanja zadovoljila uka željne udeleženke.

Tako smo v našem društvu proslavili dan žena, zvedeli nekaj novega in se naučili nekaj praktičnega. Pa še » fajn« smo se imeli.

V. Banić

00

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 130 gostov in ni članov .