Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineIzkušnje s slušnim aparatom

Na začetku pozdravljam vse uporabnike in vodstvo društva. Moje ime je Jože, sem iz Bele krajine, invalid tretje kategorije in želim povedati,

da imam velike probleme s servisiranjem slušnega aparata. Imam ga že šest let in nisem zadovoljen z nastavitvijo slušnega aparata Widex.

Bil sem na servisu v Novem mestu že velikokrat, a nastavitev aparata se jim ne posreči.

Iz servisa odhajam nezadovoljen in živčen, saj aparat enkrat piska, enkrat je preglasen, drugič šumi, nerazločno se sliši…. Prejšnji teden mi je tehnik nekako kar dobro nastavil, čeprav še ni optimalno. Ko grem po mestu, je neznosen hrup, v glavi mi šumi, slabo razumem besede, zato se tudi bojim in izogibam komunikacije. Že ko dežuje po listju, to zaznam kot velik šum. Mojo težavo naglušnosti pa še povečuje tinitus, stalno šumenje, piskanje, zvonjenje v glavi. To je dan na dan težko zdržati že leta. Zato ne rad nosim slušni aparat. Aparat mi dela preglavice tako zelo, da ga nosim občasno. Vem, da to ni dobro. A če ga nosim ves dan me boli glava. Zato sem najraje kar doma v tišini. Tudi to ni dobro za človeka, ki je socialno bitje, a sem se navadil.

V družbi se ne morem normalno pogovarjat, ker ne razumem besed, slišim ostale zvoke, človeški glas še najmanj. Velikokrat izklopim aparat. To je velik problem, ki ga nihče ne zazna in upošteva, tudi zdravniki ne. Televizijo gledam brez zvoka, ker mi popačen zvok dela preglavice in me zelo moti.

Ko ljudje vidijo da nosim slušni aparat, mislijo, da morajo kričati in vpiti, da bom bolje slišal. Ampak efekt je napačen. Počasen in razločen govor na en meter bi lepo slišal in razumel, a ljudje si ne vzamejo časa in potrpljenja. Največkrat jim pokažem člansko izkaznico društva in razumejo, da sem oseba z okvaro sluha. Takrat se bolj potrudijo in se sporazumemo. O slabih izkušnjah s slušnim aparatom in težavami bi lahko napisal knjigo. Naj bo to dovolj za začetek. Pohvalil bi gospo Banićevo za njeno delo in razumevanje in prvo društveno glasilo, ki sem ga prejel. Je zelo dober časopis, ta Novomeški odmev, in čestitam vsem, ki ste ga soustvarjali.

Jože Vivodinac, Črnomelj

Slusni aparati

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 223 gostov in ni članov .