Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePoudarek na enake možnosti....

Poletja je že konec, temperature so padle, dnevi bodo deževni in krajši, noči pa daljše ...

Prihajata jesen in zima, ko bo dan izjemno kratek, noč in večer pa dolga.

A to soboto je še posebej v Novi Gorici sijalo sonce, tako z neba kot od 600 udeležencev iz vseh 13 slovenskih društev gluhih in naglušnih, ki smo prišli ob mednarodnem dnevu gluhih in 60. obletnici delovanja Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske.

Bil je naš praznik, ko smo med sebi enakimi, ko opozarjamo na našo nevidno invalidnost in osveščamo širšo javnost, da zvok srca je vsem ljudem enak, naj bodo tudi možnosti enake.

Nagovori, program in dobra organizacija so prepričali tudi slavnostno govornico, predsednico vlade RS mag. Alenko Bratušek, da je potrebno storiti več tudi za invalide z okvaro sluha.

V naši regiji so se začele trgatve, zato se mnogi člani kljub želji, niso mogli udeležiti izleta. Dopoldan smo si ogledali solkanski most, eno največjih gradbenih mojstrovin na svetu, ki še vedno služi potrebam železniškega prometa in še naprej krasi dolino smaragdno zelene Soče.

Po prijaznem sprejemu predstavnikov društev in Zveze pri županu MO Nova Gorica Mateju Arčonu, smo si ogledali kulturni program, ki je bil gledljiv in za spremembo všečen tako gluhim, naglušnim in slišečim. Predsednik ZDGNS Mladen Veršič je z naštevanjem potreb za gluhe in naglušne poudaril 7 dejstev:       

1. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je izvedlo Evalvacijo državne skrbi za invalide, v kateri je ugotovilo, da je za gluhe in naglušne v primerjavi z drugimi invalidi najslabše urejeno. Pričakujemo, da se pravice izenačijo.

2. Pričakujemo, da bo čim prej zaživel že pred leti sprejeti Zakon o izenačevanju možnosti invalidov ter da bo podpisan Pravilnik o tehničnih pripomočkih. Gluhi smo edina kategorija invalidov brez priznanega pripomočka.

3. Pričakujemo čimprejšnje sprejetje Zakona o osebni asistenci invalidov, ki bi tudi gluhim in naglušnim nudil enake možnosti.

4. Pričakujemo, da bo Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami čim prej zaživel. Ta Zakon omogoča izobraževanje gluhih v svojem jeziku- znakovnem jeziku, ter naglušnim ustrezne prilagoditve.

5. Pričakujemo, da bo Slovenski znakovni jezik enakovreden slovenskemu jeziku in da bo omogočen sistemski vir financiranja razvoja znakovnega jezika. Dostopnost do informacij in komunikacij v svojem jeziku je naša temeljna in življenjska pravica.

6. Kljub sprejetju Zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika je področje izobraževanja gluhih predvsem v Visokem šolstvu še vedno nedostopno. Zakaj dva šolska centa od treh v Sloveniji ter številne Fakultete še vedno ne dovolijo izobraževanja gluhih v svojem jeziku?

7. Pričakujemo, da bo država še naprej omogočala izvajanje posebnih socialnih programov na državni in lokalni ravni preko sredstev Fundacije FIHO. Pričakujemo podporo države pri ohranjanju Fundacije FIHO ter podporo pri legitimnih predlogih Nacionalnega Sveta invalidskih organizacij Slovenije invalidi želimo tudi v prihodnje aktivno sodelovati pri odločitvah v zvezi z invalidi, kot tudi pri razporejanju sredstev.

Nič o invalidih, brez invalidov

Popoldanski del druženja smo obogatili z ogledom frančiškanskega samostana Kostanjevica, ki je umetnostni in kulturni spomenik in je oaza zelenja, miru in duhovnosti. Voden ogled nam je vodička popestrila tudi z duhovitostmi, kot so kaj imamo znanega v Šmihelu v Novem mestu in gimnazijci so enoglasno povedali-Rome. Videli smo cerkev in samostan, grobnico s sarkofagi Burbonov in samostansko knjižnico, kjer imajo eno od osmih še ohranjenih prvih slovenskih slovnic Adama Bohoriča, vendar edino z njegovim podpisom iz leta 1584. Sprehodili smo se skozi vrt, kjer smo videli znamenite vrtnice bourbonke s čudovitim vonjem. Del samostana uporabljajo tudi udeleženci skupnosti za zdravljenje drog.

Pred odhodom smo uživali v razgledu daleč naokoli, podarili vodički zloženke in časopis društva ter se posladkali z izvrstnim zavitkom mladoporočencev Mežan.

Sledila je večerja z družabnimi vsebinami, žal prepozno, saj je večina udeležencev ob 20 uri že zapuščala Novo gorico s prepolnimi vtisi in dobro voljo.

Prireditelji, še posebej Natalija Rot, so prikazali novejši pristop praznovanja, ki je gledljiv in na višjem nivoju, nasledniki pa naj upoštevajo in skrajšajo še čas, ki ga ljudje prebijemo na tem praznovanju (17 do 18 ur). Hvala Društvu gluhih in naglušnih Severne Primorske in vsem ostalim za lep in prijeten zadnji poletni dan v septembru.

Vesela Banić

MD gluhih NG 002MD gluhih NG 003MD gluhih NG 004MD gluhih NG 005MD gluhih NG 006MD gluhih NG 007

MD gluhih NG 008MD gluhih NG 009MD gluhih NG 010MD gluhih NG 011MD gluhih NG 012MD gluhih NG 013

MD gluhih NG 014MD gluhih NG 015MD gluhih NG 016MD gluhih NG 017MD gluhih NG 018MD gluhih NG 019

MD gluhih NG 020MD gluhih NG 021MD gluhih NG 022MD gluhih NG 023MD gluhih NG 024MD gluhih NG 025

MD gluhih NG 026MD gluhih NG 027MD gluhih NG 028MD gluhih NG 029MD gluhih NG 030MD gluhih NG 031

MD gluhih NG 032MD gluhih NG 033MD gluhih NG 034MD gluhih NG 035MD gluhih NG 036MD gluhih NG 037

 

Iskanje

Kje smoGlavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 150 gostov in ni članov .