Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineObisk pri 90 letni Slavki Bitenc

Slavka se je rodila leta1923 v Osrečju pri Škocjanu v družini z več otroci, a le ona in njena sestra Mihaela sta gluhi. Tudi Mihaela je bila članica društva in je pokojna. Slavka je z možem Petrom živela čez 50 let v Kranju, kjer sta bila tudi člana društva.

Nista imela otrok. Pred 11 leti sta se preselila k sorodnikom v Dol. Staro vas pri Škocjanu, saj več nista mogla skrbeti zase. Peter je po enem letu bivanja umrl, Slavka pa je 17. oktobra napolnila častitljivih 90 let. Je čila, zdrava, če odmislimo povišan krvni pritisk, bistra in veselega duha. Zdravnike odklanja. Sorodnica zelo lepo skrbi zanjo, tudi kot družinski pomočnik. Veliko bere, druži se z muco, pogreša pa družbo gluhih in izmenjavo informacij.

Zato je bila presenečena in zelo vesela našega obiska. Prinesli smo ji veliko društvenih časopisov, tudi našega, da bo prebirala in se spomnila ljudi iz sveta tišine, ki jih pozna.

Obiskali so jo tudi predstavniki RK, upokojencev in župan Škocjana, g. Jože Kapler. Na obisk so prišli gluhi osebi in nihče se ni spomnil na zakonsko pravico gluhega, da v pogovoru s slišečo osebo, potrebuje tolmača za znakovni jezik. Škoda, namen je bil dober, a izpeljava brez izmenjave informacij, ni dosegla bistva. No, morda se bodo to spomnili narediti ob stotem rojstnem dnevu. Slavka, držimo pesti.

Predsednik in Marjana sta ji podala veliko informacij o starejših članih društva in o kranjskem društvu. Zelo je bila žalostna ob novici, kako je nastradal g. Tomc.

Radovedna kot je, je takoj prebrala tudi voščilnico članov, ob majici z našim logom pa je komentirala, škoda da je mrzlo, sicer bi jo oblekla.

Ja, prijetna gospa je ta naša Slavka! Poslovili smo se od gostoljubne sorodnice in Slavki obljubili, da jo še obiščemo.

Vesela Banić 

010203040506

070809  

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 173 gostov in ni članov .