Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineTradicionalno druženje ob reki Kolpi v Gribljah

Kot vsako leto smo imeli tudi letos tradicionalno srečanje oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Letošnje srečanje je bilo zaradi slabega vremena in drugih dogodkov prestavljeno za en mesec.

Na dan 7. 10. 2017, preden sem šla v službo, sem preverila še vreme. Napovedano je bilo sonce. Odlično! A ko sem pogledala skozi okno, je bilo, kot se spodobi za jesenska jutra – megleno, oblačno ... Pomislila sem, da je do 12h še dolgo, do takrat pa se bo vreme že še obrnilo na bolje.

In res se je. V času malice sem se grela na sončku, misli so mi odplavale v Griblje. Voda, sonce, narava … Počasi se že zbirajo ter pozdravljajo in objemajo.

Uradni del sem zamudila. Ob 12h je bila dobrodošlica z aperitivom in belokranjsko pogačo. Na kratko so povedali, kako bo potekal dan. Dobili so izziv, da si sami spečejo belokranjsko pogačo.

Po službi sem odvihrala v Griblje. Po jedeh z žara je bil čas za izziv dneva, izdelava belokranjske pogače. Potrebovali so šest kandidatov. Javili so se: Sabina, Anica, Sam, Janez, Vahid in Matija. Vodil jih je Martin. Z zanimanjem smo opazovali potek dela in gnetenje testa. Ko se je testo nehalo prijemati rok, so ga lahko dali na toplo, da je vzhajalo.

Ta čas, ko smo nervozno čakali, kdaj bo testo vzhajalo, smo dajali intervjuje, se pogovarjali, šalili. Zaigrali smo badminton, ročni nogomet, pikado. Ker je jesenski čas, tudi kostanja nismo zamudili. Nabrala sta ga Sabina in Andrej, pekli pa so ga vsak po malo. 

Končno so testo dali na pekač in ga okrasili po lastnih željah. Ko so se pogače spekle, je na vrsto prišla komisija, katere člani so bili Martin, Andrej in Metka. V tem izzivu ni bilo poraženca. A ena pogača je izstopala, in sicer Samina. Za njo se je uvrstil Janez, za njim pa Matija. Iskrene čestitke! Da je imela komisija težko nalogo, smo ugotovili takoj, ko smo naredili nekaj grižljajev. Z obilico smeha in polnimi trebuhi smo zaključili piknik z govorom in zahvalo.

Na koncu bi rada povedala, da ljudje z izgubo sluha niso nič manj srečni kot slišeči. Z ljudmi z izgubo sluha se srečujem že trideset let. Med njimi so tudi moji starši. Nihče ni popoln. Sreča je, kar imaš v notranjosti. Toplino, ljubezen, razumevanje in seveda zdravje. Življenje je eno samo, ne uničimo ga z nejevoljo. Če imate tudi vi težave s sluhom, morda kakšna vprašanja, ali si samo želite družbo, je društvo na Glavnem trgu 11 za vas odprto. Vedno ste dobrodošli. In kot so dejali člani gledališča Rudolf: «Ne bojte se. Samo človek sem».

Katarina

qrcode.png

 

Druženje je omogočila MO Novo mesto

monm

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2019 podarili 0.5 % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb

   Mirna peč

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

Na strani je 385 gostov in ni članov .