DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajinePredstavitev AED 2011

V organizaciji in sodelovanjem z Območnim združenjem RK Novo mesto, na sedežu humanitarnega centra, je

potekala predstavitev AED – Avtomatskega eksternega defibrilatorja. Avtomatski eksterni defibrilator (AED), je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. Država je dolžna omogočit dostopnost urgentnih številk tudi gluhim in naglušnim.

Zaradi svoje oviranosti pri komunikaciji, ki onemogoča enakopravno pridobivanje informacij pomembnih za življenje, smo se dogovorili za prvo skupino gluhih in naglušnih, ki se bo udeležila učne delavnice. Ugotovili smo, da še niso vzpostavljene enake možnosti na lokalni ravni za klic v sili. Je pa res, da imajo gluhi možnost  preko video klica ali SMS klicati na Klicni center, ki ga podpira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, a je potrebna prejšnja registracija. Uprava RS za zaščito in reševanje pa je preko WAP sistema ponudila možnost klica, a se je ugotovilo, da ne deluje. Gluhe in naglušne člane in predstavnike društva sta prijazno pozdravili predsednica mag. Mojca Špec Potočar in sekretarka Barbara Ozimek. Učne delavnice se je udeležilo 15 članov društva gluhih in naglušnih, ki so z zanimanjem spremljali razlago predavatelja Petra Černeta iz ZD Novo mesto, s pomočjo tolmačenja v  znakovni jezik. Ena od udeleženk predavanja, naša članica, je pred 2 leti imela lastno izkušnjo zastoja srca. Sodelavcem, ki so jo oživljali in kupovali čas do ekipe reševalcev, se ima zahvaliti, da je ostala živa. Reševalci so ji s pomočjo AED spodbudili srce, da je začelo ponovno funkcionirati. Zaradi takih izkušenj se ljudje začnejo zavedati, kako pomembno je znanje prve pomoči s temeljnimi postopki oživljanja.

Zaradi izjemne zainteresiranosti članov, se je predavanje kar zavleklo. Druga skupina slušateljev bo lahko preizkusila AED v Gribljah, konec avgusta. Tudi ostalim društvom Slovenije priporočamo, da se povežejo z območnimi enotami RK in informirajo svoje uporabnike o napravi, ki rešuje življenja.

Po novem je naprava nameščena na Humanitarnem centru Drska, na Novem trgu, v Mercatorju na Cikavi, Tovarni zdravil Krka, Interspar, Hotel Krka...

Zahvaljujemo se organizatorju, sekretarki in predsednici, ki sta omogočili  enake možnosti za informiranje in osveščanje gluhih in naglušnih in predavatelju za strpno in enostavno razlago.

Vesela Banić, sekretarka društva

010203040506

07080910

 

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 91 guests and no members online