DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineGluhi in naglušni na Rabu in Golem otoku

Letošnji izlet smo dolenjci in belokranjci preživeli v Kvarnerju, na otok Rabu in Golem otoku. Priprave so potekale kar 21 dni, saj je bilo potrebno v tem predsezonskem času paziti na trajektne povezave in organizirati prevoz na Goli otrok.

Že ob peti uri smo krenili proti hrvaški meji na Vinici in ob postanku pravočasno prispeli na trajekt za Rab. Tam sta nas pričakali vodički, nekdanja javna delavka Alenka in domačinka Zdenka. Med vožnjo do Kamporja, smo od Alenke zvedeli veliko informacij o otoku in samem spominskem parku. Vse udeležence izleta smo opremili še s pisnim gradivom načrtovanih ogledov. Ogledali smo si nekdanje italijansko taborišče s 15.000 civilnih žrtev, od katerih je bilo tričetrt slovenskih, med katerimi veliko dolenjskih in belokranjskih. Nekateri člani so našli napise svojcev (dedki, tete, strici, očetje..) in prižgali svečke. V težkih življenjskih razmerah je umrlo čez 1200 ljudi, od tega več kot 100 otrok pod 10 let.

Sprehod skozi Rabske ulice nam je pričaral lenobno uživanje domačinov in turistov še pred poletnim navalom turistov. Rab je mesto – muzej s številnimi spomeniki bogate preteklosti. Je najbogatejši otok, poln zelenja, je pristanišče in je od nekdaj imel posebne privilegije. Na razgledni točki smo opazovali prastaro olivno drevo, cerkve in samostane, prekrasne balkone, palače, ozke in strme ulice, čudovite uvale, obeležje obiska britanskega kralja Edwarda VIII že 1936 leta, narodne noše nastopajočih na trgu in še in še.

Potovanje na drugi del otoka do Loparja, smo izkoristili za dodaten ogled in informacije s strani vodičk, ki sta bili neusahljiv vir podatkov. S čudovitim katamaranom smo pol ure uživali na morju do Golega otoka. Katamaran ima stekleno dno, kjer lahko tudi preko ekrana opazuješ svet pod morsko gladino. Po posredovanju Zdenke, smo si lahko ogledali na ladji film o tistem času in življenju na tem otoku. Goli otok je nenaseljen, po prvi svetovni vojni je bilo tam taborišče za ruske zapornike, po drugi pa strogi zapor za informbirojevce, politične nasprotnike, kasneje tudi kaznjence. Večina obiskovalcev se zgrozi nad razpadlimi objekti. Veliko slik, pohištva, materiala in drugih stvari so pokradli in odnesli z otoka. Razen turistov in ovc, tu ni nikogar.

Po slabem kosilu smo se hitro odpravili nazaj, saj se je vreme slabšalo, valovi so postajali čedalje večji. Ogled Rajske plaže smo tokrat morali opustiti.

Poslovili smo se od naših vodičk in se jim zahvalili s skromnim darilom. Ujeli smo trajekt in počasi peljali do Novega mesta.

Po ustni anketi, so udeleženci pohvalili izbor in organizacijo izleta. Smeh in klepet na avtobusu je povedal več kot besede. Cviček je okrepčal utrujene noge in prepolno dušo vtisov.

Da, bilo je lepo. Hvala Zdenki, Alenki, Sari na koordinaciji, hvala Martini, Cvetki, Mariji, Olgi, Nevenki na pecivu in potici, obema šoferjema na varni vožnji. Vse te drobne stvari polepšajo vzdušje in pripomorejo k druženju in medsebojnem spoznavanju.

Vesela Banić

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 66 guests and no members online