Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineLetna skupščina društva DOZIS

Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine je imelo letno skupščino 19. 3. 2019 v prostorih društva.

Zbralo se je veliko število članov, ki se skozi celo leto udeležujejo dejavnosti, ki jih izvajamo v društvu. S svojo prisotnostjo nas je počastil predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Mladen Veršič.

Leto 2018 smo uspešno zaključili tako finančno kot vsebinsko. Finančna sredstva smo prejeli iz različnih virov. Največ od FIHA, ZDGNS, MONM, drugih občin Dolenjske in Bele krajine, dotacij od dohodnine, članarin, prispevkov članov in donatorskih sredstev, ki so nam jih za izvajanje naših programov donirali AUDIO BM, Krka d. d., Revoz d. d., Kramaršič d. o. o., Telekom Slovenije d. d., Movie bar, Narodna galerija Ljubljana in Eles.

V društvu izvajamo štiri programe: Usposabljanje za aktivno življenje in delo ter preprečevanje socialne izključenosti gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom, Informativna dejavnost, Kultura gluhih ter Rekreacija in šport.

Ker je letos zaživel Zakon o osebni asistenci (ZOA), smo člane skozi celo leto 2018 obveščali in seznanjali s pravicami iz tega zakona, in kaj dobrega bo prinesel osebam z izgubo sluha. V mesecu oktobru, ko so bila znana vsa »pravila«, smo članom pomagali pri izpolnjevanju vlog za oddajo le-teh na pristojni center za socialno delo. Ker se je v letu 2018 spremenil tudi Pravilnik o tehničnih pripomočkih, smo člane obvestili, da imajo tudi gluhi, ki ne znajo slovenskega znakovnega jezika in imajo izgubo sluha najmanj 95 % po Fowlerju, pravico do tehničnih pripomočkov TP-0028, TP-0029 in TP-0030 in da so v Pravilnik dodani novi tehnični pripomočki.

Pomemben del življenja sta tudi šport in rekreacija. Ker osebe z izgubo sluha v lokalnih športnih društvih težje sodelujejo, smo jim omogočili, da se rekreirajo z enakimi sebi. Skozi celo leto je potekala rekreacija (bowling, kegljanje, badminton, pohodništvo, biljard). Uspešni smo bili tudi na državnih prvenstvih gluhih. V orientacijskem teku je naša članica Petra Šiler postala državna prvakinja, Drago Draganjac pa je postal ekipni evropski prvak v kegljanju.

Preko različnih kulturnih vsebin so člani pokazali svojo ustvarjalnost, domišljijo in izvirnost. Napisali so scenarij za film Beg, ki so ga predstavili na 12. filmskem festivalu, posneli pesmi v znakovnem jeziku: Milijon in ena, Čuj, čuj, moj glas in Zora je, objavljene so na internetni strani društva in drugih družabnih omrežjih. Ogledali so si razne prireditve, predstavitev pesniške zbirke gospe Jadranke Zupančič v Knjižnici Mirana Jarca, se udeležili gledališke delavnice ... Največji projekt pa je bila organizacija in izvedba 12. filmskega festivala gluhih v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Na filmskem festivalu se je predstavilo pet društev s svojimi filmi. Med obiskovalci pa je bilo veliko slišečih ljubiteljev filma, ki so bili nad videnim pozitivno presenečeni in navdušeni.

Naj omenim še nekaj drugih dejavnosti, ki smo jih izvedli in smo se jih udeležili lani: predavanja, delavnice, tradicionalno srečanje oseb z izgubo sluha v Gribljah, tečaj slovenskega znakovnega jezika, ki so ga obiskovali člani, prostovoljka in zaposleni na Otorinolaringološkem  oddelku (ORL) v Splošni bolnišnici Novo mesto, novoletno srečanje, mednarodni dan v Ljubljani, ekskurzija Biseri Bosne, gluhi strežejo v planinskih domovih, krvodajalska akcija, šestnajst srečanj skupine za samopomoč naglušnih, počitnikovanje in letovanje socialno ogroženih, obiski starejših, onemoglih, preventivna meritev krvnega sladkorja in holesterola, dan odprtih vrat društva …

Prispevke smo v znakovnem jeziku objavljali na internetni strani društva in drugih družabnih omrežjih. Izdali smo glasilo Novomeški odmev in tri zloženke. Sodelovali smo z društvi v lokalni skupnosti in jim približali nevidno invalidnost – gluhoto.

Na koncu je predsednik ZDGNS Mladen Veršič  čestital za izvedbo programa in nas seznanil z novostmi, ki se v prihodnje obetajo.

Člani društva so pohvalili odlično delo strokovne službe in bili navdušeni, da se bo, glede na načrt, tudi letos veliko dogajalo.

Geni Močnik

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 310 guests and no members online

2412996
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
776
1466
776
3337
27344
2412996