DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineLegenda o dedku mrazu

Dedek Mraz je dobrotnik, katerega izvor je precej drugačen od izvora Božička in Miklavža.

V času pred krščanstvom naj bi ga imenovali Varun, simboliziral pa je kaos in smrt. Pred krščanstvom so ljudstva severa častila bogove in duhove, ki so poosebljali naravne sile: mraz, led, veter in temo.  Ko je Rusija v 10. stoletju sprejela krščanstvo, se je Varun spremenil najprej v troglavega boga Trojana, kasneje v Sv. Nikolaja in nazadnje v Dedka Mraza. Vladar severa je bil v ruski mitologiji tudi Marozko ali dedek Mraz, ki prvotno ni veljal za prijaznega prinašalca darov. Ime Dedek Mraz je dobil mnogo kasneje, ko se je iz poosebitve vsega slabega njegov kult preobrazil v dobrega starca, ki prinaša darila. Podoba strah vzbujajočega starca Maroza je bila dokončno izbrisana in staroslovanski Bog Maroz je postal simbol najbolj priljubljenega narodnega praznika – Novega leta, ki je nadomestil božične praznike. Uveljavilo se je prepričanje, da Dedek Mraz, vladar mrzlega severa, prinaša v srca ljudi toplino, ki greje kot sonce, njegova vnukinja Sneguljčica pa mu pomaga deliti darila.

Kako je pa pri nas?

V Slovenijo je bil Dedek Mraz prenesen iz Rusije po 2. svetovni vojni, ko je takratna oblast skušala odpraviti cerkvene praznike in skladno z novo ideologijo uvesti nove. Najprej je prišlo do ločitve praznovanja božiča in novega leta in zamenjave božične jelke z novoletno. Leta 1948 so prvič organizirali program za praznovanje ob novoletni jelki, v katerem je bil ključen nastop Dedka Mraza. Ruska podoba Dedka Mraza se je morala seveda spremeniti, zato se je razvila ideja, da je naš dedek Mraz doma na Triglavu in naj bi se zato imenoval oča Triglav. Spremljali naj bi ga gamsi, vile, snežinke, planike in planšarji. Spremenila se je tudi njegova podoba, ki mu jo je l. 1952 dal Maksim Gaspari: s sivobelimi lasmi, košato brado, ovčjim kožuhom in plaščem s slovenskimi ljudskimi ornamenti (okraski). Beli mož »rdečega izvora« je sicer nekoliko spremenil podobo, obveljalo je tudi prepričanje, da prihaja s Triglava, ime Dedek Mraz pa je vseeno ostalo. Duh dobrega Dedka Mraza je sicer izpostavljen ideološkim viharjem, pa vendar ostaja v zavesti naroda kot dober dedek, ki nam na prestopu v novo leto seveda prinaša darila.

Vir: Zazdravje

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 339 guests and no members online

3140737
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
1891
1937
11148
43281
28711
3140737