DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineEnorocna abeceda.jpg

 

Abeceda pol                    Enorocna prstna abeceda     Enorocna prstna abeceda

 

 

ZNAKOVNI JEZIK - ŽIV JEZIK

Znakovni jezik je jezik , ki ga vidimo in zaznamo z očmi. Je živ jezik, saj se pojavljajo nove besede, ki izpodrivajo stare ali se izmislijo nove dogovorjene za potrebe današnjega časa, kot npr. internet. Pri tem jeziku se ne uporabljajo samo roke, ampak se vključuje celo telo, obrazna mimika, telesno gibanje. Vsaka država ima svoj znakovni jezik, katerega so razvili gluhi ljudje te dežele in vsebuje poleg naravnih kretenj še dogovorjene kretnje. S premikanjem prstov lahko pokažemo 25 ali celo več položajev prstov, pri čemer vsak položaj pomeni eno črko abecede. Črkuje se le imena oseb, krajev, držav. Za vse drugo uporabljamo kretnje. Bistvo znakovnega jezika, ki ga gluhi uporabljajo med seboj je, da ima svojstveno slovnično zakonitost, ki se kaže v drugačnem besednem redu. V kretnji zid-lestev-naslonjena, bi prevedli v lestev je prislonjena na zid.          

Na kaj moramo biti pozorni pri pogovoru z gluhim, pa tudi močno naglušnim človekom. Ker so oči njihov glavni sprejemnik informacij, se obrnemo k osebi, naš obraz naj bo viden ali osvetljen. Za njegovo pozornost ga potrepljajmo po rami ali roki, da bo pozoren na nas. Govorite naravno, ne pačite se. Ne vpijte, saj vas zato ne bo bolje slišal. Govorite počasi in razločno. Ne žvečite med pogovorom. V pomoč naj vam bodo naravne kretnje in mimika obraza. Ne hitite in bodite potrpežljivi, če morate ponoviti že povedano. Izgovarjajte ključne besede. Ne bodite oddaljeni od sogovornika več kot meter in pol. Vse našteto bo gluho ali naglušno osebo opogumilo, da bo lahko komunicirala z vami.

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 315 guests and no members online