DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineTečaj SZJ

Pred kratkim smo v Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine uspešno zaključili nadaljevalni tečaj slovenskega znakovnega jezika (SZJ).

Tečaj je potekal pod okriljem tolmačke, gospe Simone Smuk, od meseca septembra lanskega leta do meseca aprila letos. Tečajnice so se udeležile 30-urnega programa, ki je sprva potekal v prostorih društva v Novem mestu, nadalje smo se zaradi razmer posledic koronavirusa prilagodile ukrepom in s tečajem organizirano nadaljevale preko vsestranske aplikacije Zoom. Učenje preko zooma je bilo seveda drugačno, kot smo ga izkusile v društvu, saj nam ni omogočalo imeti osebnega stika z ostalimi udeleženci. Kljub spremembi je naši tolmački uspelo preko aplikacije novo temo in z njo povezane kretnje jasno predstaviti in pokazati. S tem smo tečajnice uspele zadovoljivo slediti, se učiti in sodelovati v konverzaciji. Pri nadaljevalnem tečaju smo se ukvarjale s tematiko gospodinjstva, hrane, obširneje izobraževanja, izražanja kraja in smeri. Pri tem smo sočasno utrjevale snov začetnega tečaja. Na koncu smo opravile preizkus in prejele potrdila, kar je za nas pomenilo neke vrste notranje samopotrditve, da zmoremo ter znamo že marsikaj pokazati v SZJ. Sama udeležba na tečaju je bila zame nova in hkrati tudi pozitivna izkušnja. Rada sem ga obiskovala, ker sem se s pomočjo tolmačke in sogovornikov na ta način hitreje učila kretenj, še posebej pa načina, kako komunicirajo gluhi, kot če bi učenju bila prepuščena sama doma. Vsekakor ga toplo priporočam osebam, ki SZJ ne poznajo, pa so morda radovedni. Tisti, ki pa so v stiku z gluhimi osebami, je pa zagotovo odlična odskočna deska za začetek učenja jezika gluhih oseb.

Nataša Kunej

Iskanje

Novomeški odmev

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2021 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 118 guests and no members online