DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineOSVEŽITEV ZNANJA CESTNOPROMETNIH PREDPISOV (CPP)

DOZIS Dolenjske in Bele krajine v sodelovanju z Agencijo RS za varnost prometa je organiziralo delavnico

Osvežitev znanja cestnoprometnih predpisov, ki je bila 16. 4. 2024 v prostorih društva. Delavnico je vodil gospod Igor Rolih, v SZJ je tolmačila Tamara Grm.

Dobro je obnoviti znanje CPP, saj kljub temu da smo šoferji, včasih kaj pozabimo, spregledamo – sploh tisti, ki smo že malo v letih. Če jemljemo zdravila, moramo upoštevati njihove oznake (prazen ali obarvan trikotnik), ki narekujejo delno ali absolutno prepoved vožnje. Tudi življenje ni več tako umirjeno kot nekoč, velikokrat smo v stresu, nezbrani pri vožnji, armature v avtih so polne nekih tipk, stikal, ekrančkov … Ponovili smo, do kdaj morajo imeti otroci zadrževalni sistem. Pozorni pa moramo biti tudi na novonastale situacije in predpise, ki jih v naši mladosti še ni bilo, npr. vožnja v krožiščih.

Za lažjo predstavo je imel gospod Rolih tudi prezentacijo z video posnetki.

Ponovili smo, kako prav nastavimo sedež v avtu, da vedno pripnemo varnostni pas, katera svetlobna telesa uporabljamo v avtu, na kolesih in kot pešci (odsevniki, kresničke, lučke …). Pazimo nase (in s tem seveda tudi na druge) ter vozimo pametno. Ta stavek smo večkrat slišali.

S pomočjo video slik in filmov smo ponovili predvsem malo težje situacije speljevanja v križiščih, kdo ima prednost, avtocesto, njene pasove, vstop in izvoz z avtoceste, opozorila svetlobnih znakov na avtocestah, ki opozarjajo na trenutno nastale razmere (vremenske razmere, vožnja nekoga v napačno smer), ustvarjanje reševalnega pasu, ravnanje v primeru nesreče na avtocesti, kakšna je vožnja v krožiščih, kdo ima tam prednost, dovoljene hitrosti na različnih cestah …

Vsak je sam pri sebi dobil občutek, kaj je morda že pozabil, spregledal, ali celo ni vedel. Običajno največkrat pozabimo tisto, česar ne uporabljamo, a je vseeno dobro vedeti, recimo o vožnji po avtocesti. Tudi če bi teoretično vse vedeli in ničesar pozabili, je prisotnost na taki delavnici potrditev, da je naše znanje dobro, kar nam da dober občutek. Zato smo bili vsi prisotni zadovoljni, da smo se je udeležili, saj je bilo koristno in prijetno. Gospod Rolih je razlagal zelo prijetno, nazorno in odgovoril na vsa naša dodatno zastavljena vprašanja.

Po končanem predavanju smo se še malo »podružili«. Hvala društvu za organizacijo takšnih dogodkov.

Jelka Močnik

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 272 guests and no members online