DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine


 

In če ga kljub vsemu >>dobite<<? Če ga kljub previdnostnim ukrepom najdete prisesanega na svoji ali otrokovi koži, upoštevajte naslednje varnostne ukrepe: Virus, ki ga klop lahko prenaša, je termolabilen.

Pri visoki temperaturi koagulira tako kot beljak v jajcu. Najvarnejši način, da ga nevtraliziramo in se izognemo morebitni okužbi, je, da klopa zažgemo. Res zveni kot scenarij za Ramba, vendar sta trenutna bolečina in nekaj rdečice veliko manjša agresija za telo kot preventivna kura antibiotikov. Če ne marate ognja, lahko posežete po ledu. V lekarnah se prodajajo posebni pripravki s tekočim dušikom, ki klopa zamrznejo. Potem ga lahko odstranite, ne da bi tvegali, da bi pri tem v vas zbruhal tudi svojo okuženo kri. Vse druge strategije mazanja, vlečenja s pincetami in obračanja niso varne, kadar gre za okužene klope, in lahko le povečajo možnost za okužbo.****

[ Na vrh ]

Recept z ALOE VERO

Za zdravljenje raka in ostalih najtrdovratnejših obolenj.

Profesor dr. Slavinski iz Onkološkega inštituta v Moskvi navaja sledeči recept:

1. 0,3 L gela ALOE Vere

2. 0,6 kg spomladanskega cvetličnega medu

3. 0,7 L črnega vina (domačega)

4. 0,2 L domačega žganja

5. 0,2 L ŠVEDSKE GRENČICE

6. 0,1 kg cikorije (ni pa nujno)

Gel Aloe Vere naj bo star med 3 in 5 let. Najprimernejši gel je od Aloe Barbadensis. V kolikor se dobi ta prava Aloe vera v listu, se lahko uporabi list, ki ne sme biti zalivana s hranilnimi ali zaščitnimi (kemičnimi) sredstvi.. Aloe vero gel, cikorijo(ali liste Aloe zmeljemo v mikserju) in ostale sestavine zmeljemo v mikserju in zmešamo skupaj in napolnimo v temne steklenice, dobro zapremo in pustimo stati 5 dni na temnem in hladnem prostoru.

Po petih dneh se iz steklenice precedi toliko tekočine, kolikor zadostuje za en teden zdravljenja. Ostalo pustimo na temnem mestu.

• Prvih 5 dni 3 x na dan 2 uri pred vsakim glavnim obrokom 1 kavno žličko

• Po 5 dneh 3 x na dan 2 uri pred vsakim glavnim obrokom 1 polno jedilno žlico.

To zdravilo lahko uporabljamo le enkrat na leto in to ne dalj kot 2 meseca. Terapija traja najmanj tri tedne do 1 meseca, najboljši rezultati pa so vidni po dveh mesecih.

Dvomesečna terapija se lahko uporabi samo enkrat letno. Uživanje v večjih količinah lahko škoduje. Terapije ne smete uporabljati pri večji krvavitvi iz maternice, pri hemeroidih in v nosečnosti.

Alojino vino - fermentiran alojin gel, zmešan z medom in začimbami, imenovan KUMARJASAVA pa v Indiji uporabljajo kot krepčilo pri slabokrvnosti, težavah z jetri, slabi prebavi, povzroča tudi izločanje žolča ter uničuje gliste.

Z navedeno količino zdravimo:

• Pljučno tuberkulozo (TBC)

• Raka vseh vrst

• Angino in gripo

• želodčne in ostale čire

• vsa notranja vnetja

• dolgotrajne glavobole

• želodčne težave

• rakava obolenja

• črevesna obolenja

• bolezni srca in ožilja

• bolezni kosti

• ekceme

• pljučno astmo

• ledvična obolenja

• strjevanje krvi

• ženske genitalne bolezni

Ta napitek pospešuje tudi apetit. Gripo in angino pozdravi v 5 dneh.

Po podatkih Marie Sabierkonra iz Nemčije, ki je imela diagnozo:

• rak na maternici, razpad tkiva

je bila odpuščena iz bolnice kot neozdravljiv primer. Oktobra istega leta je prišla na kontrolo, kjer so ugotovili, da je popolnoma zdrava. Po tej kuri se je popolnoma pozdravila. Zredila se je za 22 kg.

Povzel Milan Jakič

[ Na vrh ]

Povzeto po knjigi How it all vegan:  1. Ubija plevel (čisti kis pošpricamo po plevelu, dokler se ne posuši-plevel namreč)  2. Ubija nezaželeno travo med tlakovci  3. Poveča kislost tal, kjer je to potrebno (120ml kisa v 3,75l vode uporabimo za zalivanje rododendronov, gardenij, azalej)  4. Preganja mravlje (pošpricajte okoli vrat, gospodinjskih aparatov, po površinah, kjer hodijo mravlje) 5. Odličen za loščenje kroma (uporabimo nerazredčenega)  6. Odstranjuje smrad s psov (natremo kužeta s kisom in ga speremo)  7. Odganja mačke (poškropi s kisom, kjer nočeš, da bi se zadrževale mačke)  8. Za čiščenje srbečih pasjih uhljev (ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis)  9. Za čiščenje tal (250ml kisa v 7,5l vroče vode) 10. Osveži uvelo zelenjavo (namoči zelenjavo v 0,5l vode in eno jedilno žlico kisa)

11. Omili čebelji in meduzin pik (nanesemo čisti kis na mesto pika) 12. Lajša sončne opekline (narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, ponovi po potrebi) 13. Mehča lase (v zadnjo vodo za spiranje dodaj eno jedilno žlico kisa) 14. Pomirja suho in srbečo kožo ( v kopel dodaj 2 JŽ kisa) 15. Pomaga proti prhljaju (zmešaj 2 JŽ jabolčnega kisa, 2 JŽ vode, 2 JŽ olivnega olja, vmasiraj v lase, po 15-20 minutah operi lase s šamponom) 16. Pomirja boleče grlo (1 čajno žličko kisa vmešaj v kozarec vode, grgraj, pogoltni) 17. Pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetjih (dodaj 4 ali več JŽ kisa v vlažilnik zraka)

18. Deodorira kuhinjski odtok (zlij 250ml v odtok 1x tedensko, pusti 30 minut, speri z mrzlo vodo) 19. Odstranjuje vonj čebule (podrgni s kisom po prstih pred in po rezanju čebule) 20. Čisti in razkužuje kuhinjske deske (zbrišemo s čistim kisom) 21. Odstranjuje sadne madeže z rok (podrgnemo roke s kisom) 22. Pomaga pri odstranjevanju maščobe in vonja s posode (dodaj 1JŽ v vodo za pomivanje) 23. Čisti grelce vode (zavri mešanico vode in kisa v grelcu, pusti stat 10 minut, operi do konca) 24. Osvežuje lunchboxe (košček kruha, napojen s kisom, pusti v škatli čez noč) 25. Čisti hladilnike (operi notranjost hladilnika z 50:50 mešanico kisa in vode)

26. Odmašuje odtoke (stresi pest sode bikarbone v odtok, čez nalij 120 ml kisa in zapri odtok za 20 minut, speri z vročo vodo)

27. Čisti in deodorira prazne kozarce od majoneze, kumaric...(izperi s kisom, ko so prazni)

28. Čisti pomivalne stroje (250ml kisa daj v pranje, tako zmanjšaš nalaganje detergenta v notranjosti stroja) 29. Čisti nerjaveče jeklo (obriši s krpo navlaženo s kisom) 30. Odstranjuje madeže z loncev (napolni lonec s 660ml vode+3JŽ kisa, kuhaj da se madež zmehča in ga je možno oprati) 31. Čisti mikrovalovno pečico (V pečici kuhaj 250ml vode+4JŽ kisa. To bo zmehčalo umazanijo in odstranilo neprijetne vonjave) 32. Topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov. (namoči v kis) 33. Odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji (majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku) 34. Odmašuje stare likalnike (daj v vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrni na paro in ga pusti 5 minut pokonci. Izklopi, pusti da se ohladi, odstrani vodo iz rezervoarja) 35. Čisti zažganine z likalnika (v ponvi segrej 50:50 mešanico soli in kisa. S tem podrgni po površini mrzlega likalnika) 36. Odstranjuje mucke z oblačil (dodaj 120 ml kisa v vodo za izpiranje, to tudi mehča perilo in poživlja barve)

37. Osvežuje pralni stroj (zlij 250 ml kisa v stroj in daj na pranje brez perila-odstranjuje naslage praškov) 38. Odstranjuje madeže (nežno natri madeže preden jih daš v stroj)

39. Odstranjuje vonj po dimu iz oblačil (250 ml kisa dodaj v kad vroče vode, obesi obleke nad kad) 40. Čisti očala (očisti leče, s kapljico kisa vsako) 41. Osvežuje rezano cvetje (v 1l vode dodaj 2 JŽ kisa in 1 ČŽ sladkorja) 42. Gasi ogenj (polij na ogenj, če gori maščoba) 43. Poživlja telo (dodaj 1 ČŽ jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodaj  malo medu, zmešaj in popij)

[ Na vrh ]

Prispevala Regina Brett, 90 let, Plain Dealer, Cleveland, Ohio. "V počastitev staranju  sem nekoč napisala 45 lekcij, ki jih me je naučilo življenje. Gre za članek po katerem je bilo največje povpraševanje. Moj >kilometrski števec< se je avgusta prevesil preko 90 zato članek posredujem še enkrat: 1. Življenje ni pravično, vendar je še vedno dobro. 2. Če ste v dvomih, naredite le naslednji majhen korak. 3. Življenje je prekratko, da bi čas zapravljali za to, da bi sovražili. 4. Vaše delo ne bo poskrbelo za vas, ko boste bolni. Vaši prijatelji in starši bodo. Ostanite v stikih. 5. Sproti poplačajte svoje dolgove. 6. Ni potrebno, da imate svoj prav za vsako ceno. Sprejmite dejstvo, da se lahko ne strinjate. 7. Jokajte z nekom v družbi. To je bolj zdravilno, kot jokati sam. 8. Čisto v redu je, da ste jezni na Boga. On to zna sprejeti. 9. Prihranke za upokojitev pričnite shranjevati s svojo prvo plačo. 10. Ko gre za čokolado, je upor jalov. 11. Sklenite mir s svojo preteklostjo, da vam ne bo pokvarila sedanjosti. 12. V redu je, da vašim otrokom dovolite, da vas vidijo jokati. 13. Ne primerjajte svojega življenja z življenji drugih. Ne poznate njihovega poslanstva. 14. Če naj bi bila vaša zveza skrivnost, potem ne bi smeli biti del nje. 15. Vse se lahko spremeni, kot bi trenil. Toda ne skrbite, Bog nikoli ne bo trenil. 16. Globoko vdihnite. Pomirja um. 17. Znebite se vsega, kar ni uporabno, lepo in veselo. 18. Vse kar vas ne bo ubilo, vas bo v resnici naredilo močnejše. 19. Nikoli ni prepozno imeti srečnega otroštva. Toda drugo je odvisno od vas in od nikogar drugega. 20. Ko pride do tega, da bi šli za tistim, kar imate radi v svojem življenju, ne recite ne. 21. Prižgite sveče, uporabljajte lepe rjuhe, nosite fino perilo. Ne hranite ga za posebne priložnosti. Današnji dan je nekaj posebnega. 22. Naredi vse, nato se prepusti toku. 23. Bodite drugačni zdaj. Ne čakajte na starost, da bi nosili vijolično. 24. Najpomembnejši spolni organ so možgani. 25. Nihče nima v oblasti tvoje sreče, le ti sam. 26. Prepreči vsako t. im. nesrečo s naslednjimi besedami: "Bo čez pet let to pomembno? 27. Vedno izberite življenje. 28. Odpusti vsakomur vse. 29. Kaj drugi ljudje mislijo o vas, ni vaša stvar. 30. Čas zdravi skoraj vse. Dajte času čas. 31. Kakorkoli: dobra ali slaba je situacija, spremenila se bo. 32. Ne jemljite samega sebe tako zelo resno. Nihče vas ne. 33. Verjemite v čudeže. 34. Bog vas ljubi zaradi tega, kar Bog je, ne zaradi tega, kar ste ali niste naredili. 35. Ne planirajte poteka življenja. Pokažite se in ta trenutek izvlecite iz njega največ, kar je mogoče. 36. Biti star je bolje kot umreti mlad. 37. Vaši otroci dobijo le eno otroštvo. 38. Vse, kar resnično šteje na koncu, je, da ste ljubili. 39. Pojdite ven vsak dan. Čudeži čakajo povsod. 40. Če bi vsi vse naše težave vrgli na kup in bi vsi videli vse, bi naše pograbili nazaj. 41. Zavist je izguba časa. Imate že vse, kar potrebujete. 42. Najboljše šele prihaja ... 43. Ni pomembno, kako se počutite, vstanite, oblecite se in se pokažite. 44. Prepusti se. 45. Čeprav življenje ni okrašeno s pentljo, je vseeno darilo.

Rt}

Za jetrna obolenja in žolč, pa se po knjigi priporoča predvsem naslednje čaje, odvisno seveda tudi za katero obolenje točno gre, ker pri jetrih je veliko vrst raznih obolenj.

1.     KIJASTI LISIČJAK: Poleg ostalih obolenj je namenjen za: vnetje jetr, bolezenska divja rast veznega tkiva jetr (tudi pri zločestem karakterju, pri otrdelih jetrih-ciroza, posledično je s tem povezanoi tudi težko dihanje. 1 čajno žličko v % skodelice vode, namakamo nekaj minut. Po požirkih eno skodelico dnevno in sicer zjutraj na tešče, pol ure pred zajtrkom.Pri cirozi jetr in zločestih obolenjih 2 skodelici/dan.

2.     KRVAVI MLEČNIK:Čist kri..., težka obolenja jetr, čiščenje jetr,, obolenje žolča ledvic in jetr, zlatenica. 1 žlička na % l, poparimo za kratek čas.

3.     KOPRIVA: Čiščenje in tvorba krvi.,obolenje jetr, žolča,vranice., 1 žlička na % l, samo poparimo za kratek čas

4.     JETIČNIK: Za holesterol, zlatenica, trdovratno obolenje jezr in vranice...Za vsa rdovratna obolenja jetr je primerna mešanice naslednjih čajev:

•       50 gr. Regratovih korenin

•       25 gr. cvetov cikorije

•       25 gr. Dišeče perle

•       50 gr. Jetičnika .

•       50 gr. Gladišnika

•       50 gr. lakote

Zmešamo skupaj in na dan popijemo 2 skodelici - 2 žlički v 2 skodelici vode, samo poparimo (ne kuhati)

5.     GLADIŠNIK: Revma,. trdovratna obolenja ledvic., otrdela jetra,odpoved jetr in obolenja vranice. 2 skodelici čaja na dan % - 1 žlica-poparek

6.     VELIKI TRPOTEC-SULIČASTI: Pljučna in bronh. Astma,., Skupaj z timijanom je primeren za pljučno in bronhialno astmo, , za obolenja jetr in mehurja, Timijan in Trpotec v enakih delih poparimo z % l vode, lahko 3 -5 čalivc na dan po požirkih

7.     ZAJČJA DETELJICA: Samo za sveži sok ali kot čaj iz svežih listov!!! Za motne v delovanju jetr in prebavne motnje, po 2 skodelici na dan. 1 jedilno (veliko) žlico poparimo z % l vode, namakmo kratek čas. Pri Parkinsonovi popijemo vsako uro 5 kapljic svežega soka v poparku iz RMANA

8.     NAVADNI RMAN: Kostni mozeg, čiščenje krvi, pljučni rak, angina pektoris., motnje na jetrih., 1 žlica na % l vode-poparek

9.     NJIVSKA PRESLICA: Zločeste tvorbe, krči v želodcu ., Napad jetr in žolča. Čaj 1 žlička na % l vode, poparimo.

OBKLADKI IZ PRESLICE: Zvrhano prgišče preslice zmehčamo v sopari v cedilu nad vročo vodo, ki vre, da postane mehka. Ko postane zelišče vroče in mehko, ga zavijemo v laneno krpo in položimo na bolno oz. boleče mesto. Zavijte brezpogojno toplo! Pustimo učinkovati čez noč ali nekaj ur.Tudi za krče v želodcu, napadi jetr in žolča, boleče zaprtje,. SEDEČA KOPEL: 100 gr. Preslice namočimo čez noč v hladni vodi, naslednji dan pogrejemo do vrenja in dodamo k vodi za kopanje. Kopalni čas 20 minut.Telesa ne osušimo, še vlažni se zavijemo v kopalni plašč, 1 uro se nato potimo v postelji.Tekočina mora segati obvezno čez ledvice. Izredno učinkovito pri: vnetjih in zagnojitvah ledvičnih čašič,, ledvični pesek, kamni, kamni v mehurju, zanohtnica,odprte rane, kostni absces, stare razjedene rane, rakasti čiri, lišaji, lupus, , hemeroidi

10.   REGRAT: Pomaga pri obolenju jetr in žolča, vnetju jetr, (pojesti dnevno do 10 svežih pecljev, dokler cveti regrat)Skupaj s cvetom regrat oiperemo, nato cvet odtrgamo, peclje pa počasi prežvečimo..)sladkorna, zlatenica, in kronična obolenja vranice.. Spomladi pojesti čim več solate iz regrata.Čaj pa se pripravlja tako, da 1 žličko regratovih korenin namočimo v hladni vodi čez noč v % l vode, naslednji dan ogrejemo do vretja in precedimo. To količino pijemo po požirkih pol ure pred zajtrkom in pol ure po njem.

11.  ZDRAVILNI OGNJIČ: Zlatenica, jetrna obolenja 1 žlica na % l vode, poparek

KOLMEŽEVE KORENIKE: Ta čaj je izrednega pomena za jetrna obolenja, rakasta obolenja, žolč, vranica slabokrvnost, ledvice,rak na pljučih, črevesju, sladkorna, trebušna slinavka. Čaj se namaka v le hladnem- OBVEZNO preko noči. Pijemo dnevno le 6 požirkov- enega pred zajtrkom in enega po zajtrku, 1 pred in 1 po kosilu, 1 pred in 1 po večerji!!! 1 čajno žličko v % l hladne vode čez noč. Zjutraj pogrejemo samo malo in precedimo. Damo v termo flaško in ga pijemo potem toplega-6 požirkov na dan.

Priporočljivo pa je dnevno tudi večkrat žvečiti kolmeževo koreniko!!!

ZA HLADNE ROKE IN NOGE: CCA 200 GR. KOLMEŽEVIH KORENIK NAMOČIMO ČEZ NOČ V 5 L VODE. Naslednji dan segrejemo do vrenja, pustimo stati 5 minut, nato dodamo vodi za kopanje. Pomaga tudi pri podhladitvah in ozeblinah. Kopamo se 20 minut v kar se da vroči vodi. To kopel lahko potem še uporabimo 4 x

ŠVEDSKA GRENČICA: Dnevno popiti 3 x 1 žlico tega napitka v čaju. Na boleče mesto damo obkladek iz grenčice. Lahko čez noč ali pa vsaj za nekaj ur. To mesto predhodno namažemo z ognjičevim mazilom ali pa kakšnim drugim.

 

Vir:Milan

[ Na vrh ]

OČISTIMO JETRA ... A S KRTAČO?

V tradicionalni kitajski medicini so jetra povezana z elementom les in s čustvom jeza. Kitajci pravijo, da so v jetrih skrita vsa čustva – če jetra oziroma element les, ki začne podporni ciklus petih elementov, energijsko pravilno ne delujejo, je moteno delovanje tudi drugih organov (elementov) in s tem izražanje drugih čustev. Jetra so največji organ za presnavljanje, saj na primer proizvajajo več kot 95 odstotkov krvnih beljakovin, uravnavajo sladkor v krvi, presnavljajo maščobe, shranjujejo železo in izdelujejo žolč. Direktno iz črevesja priteče v jetra kri, ki je polna hranilnih snovi, pa tudi drugih, škodljivih substanc (strupi iz okolja, konzervansi, barvila, stabilizatorji). Neškodljive in predelane snovi odtečejo preko ven v telo, škodljive snovi pa z žolčem direktno v črevo, kjer se z blatom izločijo iz telesa. Jetra, skupaj z žolčem, žolčnikom in žolčevodom sestavljajo tudi pomemben sistem za presnovo maščob in za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A,D,E in K. Za pravilno delovanje jeter je zelo pomembno, da sta kapilarna mreža v jetrih in žolčevod dobro prepustna. Zaradi nezdravega načina življenja pa zaužijemo tako veliko strupenih snovi, da se sestava žolča spremeni in tvori tako imenovi žolčni pesek. Sodobni človek ima v povprečju zamašenih 50 odstotkov kapilarne mreže in žolčevoda, kar pa se na ultrazvočni preiskavi ne vidi, saj je žolčni pesek premajhen. To pomeni, da deluje tako pomemben organ kot so jetra pri povprečnem Zahodnjaku samo s polovično zmogljivostjo. Pri čiščenju jeter očistimo te zamašene poti in marsikateri simptomi izginejo. Čiščenje jeter je potrebno izvesti pri povišanem holesterolu, slabi presnovi maščob, rumeni barvi kože ali beločnice, vetrovih, bolečinah v rami, nadlahti ali v zgornjem delu hrbtenice, kronični utrujenosti in motnjah pri spanju. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da je čiščenje jeter odlično pri predmenstrualnemu sindromu in močni menstruaciji, da skrajša čas trajanja menstruacije in zmanjša bolečine. Prijateljica učiteljica pa je poročala o neverjetnem »pomirjevalnem« učinku čiščenja jeter, svetujemo ga tudi vsem drugim, ki imajo veliko stikov z ljudmi (in se pri tem jezijo). Čiščenje jeter izboljša naše splošno počutje. Dr. Hulda Clark, ki je razvila ta poenostavljeni postopek, v svoji knjigi poroča, da si je več kot 100 000 njenih pacientov brez komplikacij očistilo jetra. Ljudje, ki že imajo žolčne kamne, pa si naj očistijo jetra samo pod strokovnim vodstvom, ker lahko pride do popolne zamašitve žolčevoda. Pri ljudeh brez simptomov je ponavadi potrebno 3 do 5 čiščenj v razmaku od 2 do 4 tednov, da se žolčevod in jetra res očistijo. Pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa postopek ponavljamo tako dolgo, dokler simptomi ne izginejo oziroma ne zmanjšajo. Postopek čiščenja jeter je relativno enostaven in poceni. Najbolje je, da ga izvedemo v soboto in v nedeljo počivamo. Naslednji dan po čiščenju smo namreč neverjetno utrujeni (občutek je podoben kot po kakšni zabavi, kjer smo vso noč pili in plesali), ker je žolčnik ponoči pospešeno deloval, namesto da bi počival. Učinek čiščenja je večji pri padajoči luni. Princip čiščenja jeter je zelo enostaven: dan ali dva pred čiščenjem uživamo jedi, ki čim manj obremenjujejo žolčnik. Izogibamo se mastnim jedem, po možnosti uživamo samo vegansko hrano (vse, kar ni živalskega izvora), da se žolčnik poleni ter začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Tik pred spanjem pa spijemo večjo količino olja in s tem povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki »potisne« pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli izločijo skozi črevo.

Postopek čiščenja je naslednji:

Do 14.ure Uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo), najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi.

Od 14. ure Nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno vodo.

Ob 18.uri Zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli (dobi se v lekarnah) z 200 ml vode. Napitek bomo lažje spili, če vodo ohladimo, pa tudi limonin sok popravi okus.

Ob 20.uri Zopet si zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli z 200 ml vode in jo spijemo.

Ob 21.45.uri Gremo na stranišče in se pripravimo na odhod v posteljo.

Ob 22.uri Dobro premešamo (lahko v mikserju) 125 ml olja (najboljše je olivno olje, jedilno olje pa je bolj nevtralno in lažje za spiti) z najmanj 170 ml sveže stisnjenega grenivkinega soka. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj vležemo na hrbet z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Na jetra položimo termofor ali topel obkladek. V tej legi ostanemo najmanj 20 minut, da se bodo kamni in pesek lahko izločili. Zaspimo. Zjutraj Zopet spijemo mešanico grenke soli (1 jedilno žlico) in vode (200 ml), vendar ne pred 6. uro zjutraj. Lahko gremo nazaj v posteljo. Dve uri kasneje Še zadnjič spijemo mešanico soli in vode, če do takrat še nismo dobili driske. Dve uri potem lahko začnemo jesti (začnemo s sadjem in nadaljujemo s kuhano zelenjavo brez maščobe). Zjutraj (lahko pa tudi kasneje ali prej) bomo dobili drisko. V straniščni školjki se bo blato vsedlo na dno, žolčni pesek (svetlo zelene barve) pa bo plaval na vrhu, ker je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Predno se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna. Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjene, tako da nam vsaj nekaj časa nihče ne »gre na jetra«. Dobimo »bela jetra« (postanemo zelo trdoživi) in druge »poznamo do jeter« (poznamo njihove lastnosti, predvsem slabe). Če to ni dobra motivacija, da se takoj lotimo čiščenja! Helena in Dominik Golenhofen Energijski center d.o.o. www.energijski-center.com

(članek je bil v podobni obliki objavljen v Delo in dom, prilogi časopisa Delo)

[ Na vrh ]

PROTI SRČNIM OBOLENJEM IN ZA KREPITEV ODPORNOSTI ORGANIZMA 

•      v litrsko steklenico nalijemo sok treh limon, dodamo žličko morske soli, dolijemo vodo in pretresamo, dokler se tekočina ne speni. Vsak dan jemljemo žličko te tekočine.

PROTI VISOKEMU KRVNEMU PRITISKU 

•      zjutraj pred jedjo pijemo limonin sok z 10 g kvasa v kozarcu vode

•      pol kg limon zmeljemo v strojčku, zmešamo s pol kg sladkorja in pustimo vse skupaj, naj stoji 10 dni. Vsako jutro vzamemo na tešče žličko te zmesi

PROTI TEŽAVAM S PLJUČI 

•      200 g medu zmešamo s sokom dveh limon. Jemljemo trikrat dnevno po 1 žličko

•      zmešamo 250 g limoninega soka, 250 g olivnega olja in 250 g sladkorja - pred jedjo vzamemo 2 žlički te mešanice

PROTI GRIPI, VNETJIH V USTNI VOTLINI IN PREHLADU 

•      v kozici segrevamo tri limone, dokler se ne zmehčajo, potem izcedimo sok iz njih in ga zmešamo z dvema žličkama medu in 1 žličko konjaka, nato pa dodamo pol litra vroče vode. Pijemo toplo, 5 do 7 večerov zaporedoma, ležati pa moramo na toplem

•      proti vnetjih v ustni votlini je zelo primerno:

•      z močnim kamiličnim čajem z veliko limoninega soka izpiramo usta večkrat na dan

•      večkrat grgramo limonin sok, razredčen z vodo

PROTI KURJIM OČEM IN ŽULJEM

•      košček limone damo na vato in pritisnemo na žulj ali na kurje oko ter pustimo tako čez noč. To naredimo nekaj večerov zapored. Preden damo košček limone na kurje oko, si umijemo noge v topli vodi in kurje oko nekoliko postrgamo z nožem

PROTI ZASTRUPITVAM

•      pijemo limonado iz 4 ali 5 limon z vodo, v kateri raztopimo glino

PROTI MASTNIM LASEM

•      blagemu šamponu za umivanje las dodamo sok polovice limone (za enkratno umivanje).

ZA POMLADITEV, REGENERACIJO CELIC, VITALNOST IN

DOLGO ŽIVLJENJE

•      izcedimo sok 10 limon, dodamo 10 strtih česnovih glavic in šopek peteršilja. Vse skupaj dobro zmešamo in vzamemo žličko mešanice pred vsakim obrokom hrane (zajtrkom, kosilom in večerjo), dokler ne porabimo vse mešanice

PROTI DEPRESIJI IN NESPEČNOSTI

•      pred spanjem popijemo sok ene limone, oslajen z medom ali sladkorjem in razredčen z vodo

PROTI VNETEMU ŽIVCU

•      izcedimo sok iz ene limone, ga nekoliko osolimo ter z njim prepojimo košček gaze ali čisto krpico. Položimo jo na prizadeti živec in prevežemo s suho krpo

PROTI PIKOM IN ZA ODVRAČANJE INSEKTOV

•      pike močimo z limoninim sokom, insekte pa odganjamo tako, da se s tem sokom namažemo

ZA ČIŠČENJE OBOLELIH JETER IN ZA RAZSTRUPLJANJE

ORGANIZMA

•      zvečer razrežemo 3 limone in jih prelijemo s 300 do 400 g vrele vode, tako da jih prekriva. Tekočino popijemo zjutraj pred jedjo

•      na 150 g vode dodamo žličko medu in sok ene limone. Popijemo naenkrat.

Vir:Zdravje

[ Na vrh ]

Čezmerna telesna teža ni posledica težkih kosti Teža kosti je v razmerju do telesne teže prav zanemarljiva. Vitki ljudje imajo res nekoliko lažje okostje, vendar pa je razlika med kostmi vitkega in čokatega človeka le slaba dva kilograma. Opaznejša je razlika v teži mišičastega ali debelega človeka, saj je tolšča veliko lažja kot mišično tkivo.

Ne telefonirajmo med neurjem Tako kot druge električne napeljave (brivniki, sušilniki za lase…) so tudi telefonske žice dobri prevodniki in lahko postanejo zelo nevarni, če strela udari v žice. Seveda je ta nevarnost mnogo večja na deželi, kjer žice tečejo po zraku, kot pa v mestu, kjer so speljane pod zemljo. Kljub vsemu je prav, da upoštevamo to zlato pravilo in ne uporabljamo električnih naprav, ko zunaj divja neurje.

Vsakodnevno umivanje škoduje lasem Ta trditev naših babic ne drži. Prav tako kot obraz in roke se nam tudi lasje vsak dan umažejo in če si jih umijemo, bodo bolj čisti. Tisto, kar škoduje lasem, pa je razčesavanje in krtačenje mokrih las. S pritiski glavnika ali krtače na lasišče se lasje lomijo ali celo izpulijo. Zato je prav, da si lase pred česanjem nekoliko osušite. Nekaj povsem naravnega pa je vsakodnevno izpadanje las.

Živali vohajo človeški strah Živali se odzivajo na govorico telesa in na vonje, imenovane feromone. Te kemične snovi živali izdelujejo in izločajo zato, da sporočajo vsiljivcem, naj se umaknejo z njihovega področja. Prestrašen človek pa se poti in v znoju obstaja sporočilo, ki ga živali spoznajo in temu primerno reagirajo. Tudi dojenčki spoznajo svoje matere po vonju. Nekateri ljudje celo pravijo, da se tudi moški in ženska razlikujeta po telesnem vonju.

Ribe so dobra hrana za možgane V nekaterih pokrajinah, ki so oddaljene od morja, pogosto primanjkuje joda, posebno v rastlinah. V morskih ribah in rastlinah ob morju pa je joda veliko. Pomanjkanje joda povzroča povečanje ščitnice, s tem pa se zmanjša nastajanje hormonov ščitnice. Taki ljudje se počasneje premikajo in lenobno mislijo, zelo inteligentni ljudje pa so videti takšni, kot bi bili duševno prizadeti. Zato danes v mnogih državah kuhinjski soli dodajajo jod. Uživanje rib lahko izboljša počutje in pomaga, da hitreje mislimo. Zato ljudje pravijo, da so ribe hrana za možgane. Histerija je ženska bolezen Velika zmota. Histerija je skupek telesnih pojavov, ki kažejo na človekovo čustveno stanje. Drugače povedano: pri psihonevrozi, za katero je značilna duševna vzdražljivost, nastanejo duševne motnje, motnje v delovanju čutil, ožilja in prebave. Tako stanje pa lahko zadene tako moške kot ženske. Visok krvni tlak je bolezen poslovnih ljudi Docela zmotna trditev. Med delom, ki ga človek opravlja, in nastankom zvišanega krvnega tlaka ni povezave. To bolezen imajo ljudje vseh poklicev, starosti in obeh spolov.

Česen človeka varuje pred mikrobi Česen vsebuje dve izraziti protibakterijski snovi, in sicer acilin in aliin. Acilin je tudi priznan antibiotik. Zdravniki priporočajo dnevno uživanje česna, da se obvarujemo bakterijskih bolezni. Za tiste, ki močnega, celo neprijetnega vonja ne prenesejo, pa prodajajo v zeliščnih lekarnah izvlečke česna v obliki tablet in kapsul.

Ne dotikajte se rastlin s tridelnimi listi Zelo modro. Listi strupenega bršljana ali strupenega hrasta so dolgi ali kratki, ovalni ali podolgovati, imajo gladke ali nazobčane robove, barvo spreminjajo glede na letni čas, nikdar pa se ne spremeni število delov posameznega lista – vedno so iz treh delov. Če ima rastlina lepe tridelne liste, jih nikar ne trgajte, ker so zelo strupeni.

Šampanjec hitreje opijani kot vino Alkohol telo vsrka v tankem črevesu in ne v želodcu, zato šele ko pride alkohol v tanko črevo, človek začuti pijanost. Šampanjec vsebuje mehurčke ogljikovega dioksida, ki pospešijo potovanje alkohola skozi želodec v tanko črevo, zato šampanjec človeka hitreje opijani kot druge pijače.

[ Na vrh ]

Ljudje, ki živijo skupaj, so si podobni

Ljudje, ki živijo skupaj, si postanejo podobni zaradi posnemanja izraza obraza, načina govora, načina gibanja, telesne drže. Po daljšem obdobju skupnega življenja pa si ljudje postanejo celo notranje podobni. Zdravniki opazijo podobnosti v krvi, denimo holesterol, enako količino beljakovin in drugo.

Nasmeh aktivira manjše število mišic kot mrščenje

Pravilno. Dobrodejnost nasmeha je propaganda dobrih trgovcev, saj je zanje nasmeh delo, za kar pa porabijo manj energije kot namrščeni ljudje. Neprijazni ljudje delajo mnogo težje, saj morajo uporabiti več obraznih mišic, da so videti neprijazni.

Rastline v spalnici nam jemljejo kisik

Ta trditev temelji na dejstvu, da rastline ponoči dihajo, niso pa fotosintetične, kar pomeni, da ne izdelujejo hrane. Res je, da rastline ponoči razkrajajo hranila, ki jih delajo čez dan in za to potrebujejo kisik, oddajajo pa ogljikov dioksid. Vedeti pa morate, da so količine ogljikovega dioksida tako majhne, da bi človek lahko spal tudi v rastlinjaku brez kakršnihkoli motenj. Zanimivo je, da je omenjena trditev tako zakoreninjena med ljudmi, da v bolnišnicah pogosto opazimo, kako medicinske sestre ponoči odnašajo vse rože iz bolnikove sobe. Res pa je tudi, da za to obstaja še en tehten razlog, če vemo, da je voda, v kateri so rože, odlično gnojišče in res ni najbolj primerna za bolnikovo okolico.

Dobro prežvečimo hrano, če želimo shujšati

Trditev, da moramo hrano najmanj 35-krat prežvečiti v ustih, preden jo pogoltnemo, če želimo shujšati, ne drži. Hrano, ki jo zaužijemo, prebavimo v želodcu, kjer jo razkrajajo želodčni encimi in kisline. Dogajanje se res začne v ustih, vendar bomo dobili iz hrane enako količino kalorij, če jo dobro prežvečimo ali pa celo pogoltnemo. Vendar pa je tudi res, da s temeljitim prežvečenjem hrane porabimo za obrok več časa, s tem pa damo čas tudi našemu želodcu, ki potrebuje 20 minut, da pošlje sporočilo v možgane, da ne potrebuje več hrane in da smo siti. Na ta način zaužijemo manj hrane kot običajno, in hujšamo.

Skodelica vročega mleka olajša prehladne težave

Prav nasprotno. Mleko in mlečni izdelki navadno spodbujajo nastajanje sluzi v nosu in prsnem košu. Tudi če imate nenehno zaprt nos in žrelo, tudi če niste prehlajeni, nekaj dni ne uživajte mleka in mlečnih izdelkov. Če pa se brez mleka počutite bolje, ste lahko nanj celo alergični.

Omrzline na nogah preprečite s teptanjem

Omrzline lahko preprečite na vse načine, s katerimi okrepite delovanje krvnih obtočil. Če  morate v hudem mrazu čakati avtobus, si boste pomagali s cepetanjem. V snežnem viharju in pri hudo nizkih temperaturah pa si s cepetanjem ne boste veliko pomagali; treba se bo kar krepkeje gibati.

Redno jemanje vitaminov nas obvaruje prehlada

Ni res. Kljub mnogim in različnim raziskavam, ki so jih vodili ugledni znanstveniki, ni dokaza, da bi veliki odmerki vitaminov prehlad preprečili ali zaustavili.

Bakrene zapestnice zdravijo artritis

Leta in leta so ljudje mislili, da je zdravljenje artritisa z bakrenimi izdelki šarlatanstvo. V zadnjem času pa se je nekaj strokovnjakov resno ukvarjalo s to trditvijo. Tako so kemiki dokazali, da dodajanje bakra aspirinu uspešno blaži bolečine pri artritisu. Ker pa so želeli ugotoviti učinek bakra skozi kožo, so zbrali dve skupini bolnikov z artritisom. Prvi skupini so nadeli bakrene zapestnice, drugi pa navadne kovinske zapestnice, ki so dajale videz bakra. V prvi skupini se je več kot pri 90 odstotkih bolnikov pokazalo izboljšanje stanja bolezni, v drugi skupini pa je bilo manj kot 10 odstotkov bolnikov, ki so se lahko pohvalili z izboljšanjem.

V šoku človek posivi

Hude čustvene in telesne obremenitve lahko hudo zmotijo proces rasti ali izpadanja las. Pri človeku, ki doživi šok, lasje hitreje izpadajo in dlje traja, da zrastejo novi. Ni pa redko, da so novo zrasli lasje manj pigmentirani (obarvani) in so videti svetlejši. Ljudski rek tudi pravi: “Veliko skrbi glavo sivi.”

Lak na nohtih zavira njihovo dihanje

Nohti so mrtvi deli prstov, zato ne dihajo. Lak za nohte lahko deluje kot zaščita poškodovanih nohtov, ker varuje pred njihovo izsušitvijo (še posebno pri pranju perila ali pomivanju posode). Zelo pa moramo biti pazljivi pri izbiri odstranjevalca za lak, saj mnogi med njimi močno izsušijo nohte.

Vir: Utrinek

[ Na vrh ]

Zakaj je dobro?

Zaradi antioksidantov preprečuje rakava obolenja. Blaži glavobole, razstruplja telo in ima očiščevalni učinek. Ureja prebavo. Še posebej priporočljivo je za ženske, saj zmanjšuje možnost raka na dojkah, preprečuje pa tudi pljučnega in črevesnega raka ter raka na jajčnikih. Vsebuje vrsto vitaminov in mineralov, največ vitamina K, vitamina C, magnezija in vitaminov skupine B.

Jejte ga: svežega ali kislega kot solato in dodatek k sendvičem, kuhano kislo zelje pa kot prilogo k mesu, pijte zeljnico …

[ Na vrh ]

Zakaj so dobre?

Vsebujejo antioksidante, spadajo med živila, ki zavirajo delovanje prostih radikalov. So zelo bogate z vitaminom A, vlakninami in kalijem. Normalizirajo stopnjo sladkorja v krvi, znižujejo holesterol in preprečujejo diabetes. Pomagajo tudi pri hujšanju, saj dajejo občutek sitosti. Lajšajo težave s prebavo. Prav tako pomagajo pri vsrkavanju železa. Preprečujejo nastanek rakavih obolenj, posebej raka na dojkah v postmenstruacijski dobi. Jejte jih: vsako jutro kot dodatek k jutranjim kosmičem, same, kot prigrizek s kozjim sirom in pršutom …

[ Na vrh ]

Zakaj je dobra?

Je zelo proteinska hrana, bogata z vitamini in polna vlaknin. Ima nizek glikemični indeks, tako da uravnava krvni sladkor. Je zelo dober vir kalija in tako preprečuje zvišan krvni tlak in srčne bolezni. Bogata je s flavonoidi in vsebuje antioksidant, ki je veliko učinkovitejši kot vitamin E. Deluje proti staranju, saj spodbuja nastanek kolagena. Jejte jo: v juhah, kot dodatek k solatam, lečin pire uporabite kot dodatek mesnim in zelenjavnim jedem …

[ Na vrh ]

Zakaj so dobri?

Tako zeleni kot rdeči vsebujejo snovi, ki so naravni analgetiki. Bogati so z antioksidanti (betakaroten, flavonoidi, vitamin C), zato preprečujejo srčne težave in rakava obolenja. Pomagajo tudi pri glavobolu, zamašenem nosu (zaradi antibakterijskih sestavin), sinusitisu in alergijah. Zdravijo trebušne bolečine in celo drisko. Poleg tega so »kurilci« maščob in pogosto uspešna sestavina tablet za hujšanje. Jejte jih: v omakah, solatah, juhah, kot začimbo k mesnim in zelenjavnim jedem …

[ Na vrh ]

Zakaj je dobra?

Njeni proteini znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in znižujejo krvni tlak. Je zelo dobro živilo, če ste alergični na gluten ali imate celiakijo. Vsebuje veliko vlaknin, bogata pa je tudi z minerali: cinkom, bakrom in magnezijem. Vsebuje flavonoide, antioksidante, ki varujejo srce. Jejte jo: v ajdovem kruhu, kot rižoto, kašo, dodatek k jutranjim kosmičem ...

[ Na vrh ]

Zakaj so dobre?

Vsebujejo maščobne kisline omega 3, so zakladnica kalcija, vsebujejo pa tudi fosfor, magnezij, cink, kalij in železo. Vsebujejo tudi vitamine skupine B. Jejte jih: pečene, v konzervi (da, tudi take so zdrave, vendar izberite tiste v olivnem olju), naredite ribji namaz (z gorčico, da ne bo premastno), dodajte jih k testeninam …

[ Na vrh ]

Zakaj je dober?

Ima nizek glikemični indeks in je bogat z vlakninami. Znižuje stopnjo holesterola, pomaga pri prebavi, je zelo dober vir niacina, ki varuje srce, zaradi antioksidantov zaustavlja staranje in preprečuje raka dojk. Jejte ga: v dobrem starem ričetu; lahko skuhate tudi okusno rižoto ali pa ga dodate k jutranjim kosmičem.

[ Na vrh ]

Zakaj je dobra?

Rdeča pesa je prava zakladnica folne kisline, zato je priporočljiva za nosečnice. Rdeči pigmenti v njej pa so antioksidanti, ki se borijo proti številnim rakavim obolenjem. Preprečuje slabokrvnost, saj vsebuje veliko železa. Jejte jo: surovo, naribano v solati; lahko iztisnete sok rdeče pese, vendar naj ne bo toplotno obdelan, saj s tem izgubi veliko hranljivih snovi.

[ Na vrh ]

Olivno ali  oljčno olje – uporaba v kuhinji

Olivno olje se uporablja za kuhanje, že odkar so ga pred več kot 6.000 leti začeli pridobivati. Zahodni svet je koristnost in okusnost olivnega olja odkril sredi 80-ih let prejšnjega stoletja, v 90-ih pa se je v javnosti kot požar razširila informacija, da olivno in ostala nenasičena - in zaradi tega relativno nestabilna - rastlinska olja niso primerna za toplotno obdelavo, saj naj bi med kuhanjem v njih nastajale strupene trans maščobne kisline.

To ne drži oz. drži le v primeru dolgotrajnega pregrevanja (nad 180 stopinj Celzija) zelo nestabilnih olj (npr. laneno olje), med katera pa olivno olje ne spada. Olivno olje je zaradi svojih fizikalno-kemičnih lastnosti, skupaj z bolj nasičenimi rastlinskimi olji (npr. kokosovo olje), eno najprimernejših za kuhanje. Poraba olivnega olja narašča, med največjimi porabniki pa smo državljani Evropske unije. Letno samo za prehrano porabimo skoraj 2 milijona ton, ta številka pa iz leta v leto narašča. Američani, denimo, za prehrano letno porabijo samo 200 tisoč ton olivnega olja.

Varno za cvrtje!

Že dolgo časa je znano, da uživanje hladno stisnjenega ekstra deviškega olivnega olja varuje naše zdravje (ščiti arterije, varuje pred rakavimi obolenji,...). Polemike so nastajale vedno o oporabi olivnega olja pri kuhi in peki. Olivno olje zelo dobro prenaša tudi cvrtje! Lahko ga segrejemo celo do 210 stopinj Celzija, kjer ima točko zažganosti, (ostala olja imajo točko zažganosti dosti nižje), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo še nekaj "rezerve". "Točka zažganosti" je tehnično ime za točko, pri kateri se maščoba spremeni in izgubi barvo, tvorijo se sestavine z neprijetnim okusom, ki so v določenih primerih strupene. Za dosego najboljših rezultatov je bolj zaželeno uporabljati normalno aluminijasto ponev z debelim dnom, zaobljenimi stranmi in enim ročajem. Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviško olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maščobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi še večkrat uporabno, če ga le ustrezno hranimo: olje precedimo pred vnovično uporabo. Nobena od drugih maščob ne zagotavlja več kot eno varno uporabo!

Naše počutje je odvisno od tega, kako prehranimo celice. Zato je zelo pomembno kaj in kdaj jemo.

Od zgradbe celične membrane je odvisno prehajanje snovi v celico in iz nje.

Že v preteklosti se je olivno olje uporabljalo v medicini in kozmetiki, iz praktičnih izkušenj so bili znani njegovi pozitivni učinki na prebavo, krvni tlak, celjenje ran in izgled kože, nohtov in las. Sodobne medicinske raziskave so te učinke potrdile, strokovnjaki pa so s primerjanjem različnih tipov prehrane prišli do ugotovitev, da t.i. mediteranska dieta, ki vključuje tudi redno uživanje olivnega olja, deluje preventivno proti pojavu bolezni srca in ožilja.

Grki in Rimljani so uporabljali olivno olje kot losjon in za masaže. Ženske v Starem Egiptu so ga, za izdelavo obraznih mask, mešale z mlekom, na drobno mletim voskom, z jagodami cipres in dišavnimi zrnci. Danes kozmetika za promoviranje zdrave kože ponovno odkriva in poudarja uporabo olivnega olja, saj vsebovani vitamin E zavira staranje celic, ki ga povzročajo prosti radikali. Olivno olje je tudi koristen dodatek pri zagotavljanju zdravega lasišča: hrani lase, da postanejo bolj mehki in sijoči, jih obnavlja ter ščiti pred smogom, vetrom in soncem.

Hranilna vrednost olja je odvisna od vsebnosti maščobne kisline. Ta naj bi vsebovala pomembno razmerje med oleinsko kislino (mononenasičena) in v veliko manjši meri polinenasičeno komponento s pravim razmerjem omega 6 in omega 3 linolenske kisline. Zdravilni učinki so odvisni od manjših sestavin (te predstavljajo manj kot 2 % sestave ekstra deviškega olivnega olja), ki so izredno pomembne za zdravje. V njem so še vsebovani karoteni (vir vitamina A), steroli, terpenski alkoholi, fosfolipidi, ogljikovodiki in tudi antioksidanti, kot so tokoferoli (vitamin E) in polifenoli, ki zavirajo staranje celic in zagotavljajo trajnost proizvoda.

Ekstra deviško olivno olje igra pomembno vlogo pri preprečevanju številnih resnih degenerativnih in kardiovaskularnih bolezni. Poleg tega ščiti in ima pozitivne učinke na metabolizem, arterije, želodec, jetra in žolčevod. Izboljšuje proces rasti pri mladih in podaljšuje življenjsko dobo pri starejših, to olje je tako pomembno, da je dietetik, profesor Publio Viola pripomnil, da "če ekstra deviško olivno olje ne bi obstajalo, bi ga morali izumiti".

Olivno olje:

pozitivno vpliva na razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom (dobrega zvišuje, slabega znižuje),

  • ima proti-vnetne in proti-trombotične učinke,
  • znižuje krvni tlak in razširja žile,
  • preprečuje srčni infarkt in možgansko kap,
  • znižuje raven krvnega sladkorja in
  • stimulira izločanje žolča, kar zmanjšuje možnost pojava žolčnih kamnov,
  • preprečuje raka na dojkah in druge oblike raka,
  • omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, (predvsem E),

ker je maščobnokislinska sestava olivnega olja zelo podobna maščobnokislinski sestavi materinega mleka, je olivno olje primerno za prehrano dojenčkov. Nadvse primerno je tudi za prehrano diabetikov.

Poleg tega obstajajo tudi dokazi, da olivno olje zavira rast nekaterih rakastih obolenj (npr. rak dojk). Pozitivne učinke olivnega olja običajno pripisujemo nenasičenim maščobnim kislinam (predvsem mononenasičenim), ki jih je v olivnem olju približno 84% (glej sestavo spodaj), in skupini antioksidantov, imenovanim polifenoli, ki jih je največ v ekstra deviškem olivnem olju.

Osnova zdravljenja je sprememba presnove celic. Flavonidni polifenoli, in drugi antioksidanti prisotni v vrhunskem ekstra deviškem olivnem olju, preprečujejo okvare celic. Vežejo proste radikale in znižujejo možnost mutacije celic. Zato številni znanstveniki priporočajo uživanje 20 do 40 ml olivnega olja dnevno. Potrebno je zdraviti strukture celic, celotno tkivo in vse organe hkrati. Zdravljenje z olivnim oljem preprečuje uničenje zdrave mikroflore in odstranjuje snovi, ki so nevarne za vitalnost in delovanje celic. Za zdravljenje uporabljamo le vrhunsko, hladno stiskano olivno olje.

Olje vsebuje izredno kvalitetne aminokisline v velikih količinah, zlasti metionina in triptofana, ki sta pomembni za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina B kompleksa. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima močno protibakterijsko delovanje. Očisti kožo in uničuje predvsem stafilo in streptokoke, a tudi glivice, ter ima proti vnetni vpliv. Pri raziskavi z oljno terapijo ust, so zmanjšali število patoloških bakterij v ustih v 85 %, predvsem bakterij, ki povzročajo vnetja dlesni. Dobre rezultate so imeli tudi pri zdravljenju kroničnega sinuzitisa in psoriaze. Oljčno olje je priporočeno tudi zvečer. Antioksidanti in antioksidantni vitamini, prisotni v ekstra deviškem oljčnem olju v času nočnega počitka očistijo organizem nastalih prostih radikalov in dvignejo totalni oksidacijski status organizma v normalne vrednosti (2.4 – 3.6 mmol/L).  Ker veže v maščobah topne toksine in jih odstranjuje iz telesa podaljšuje aktivno in ustvarjalno življenjsko dobo. Kot zanimivost pa je Jeanne Calment (21.02.1875-04.08.1997) najstarejša zemljanka na svetu, ki je doživela 122 let v svojem življenju redno uporabljala olivno olje, tako za kuho, kot vsakodnevno uživanje. Svojo dolgo življensko dobo in relativno mladostnost (glede na njena leta) je pripisovala uporabi olivnega olja. Dodajala ga je vsakim jedem in vsak dan vtirala v kožo.

Za nego kože je priporočala olivno olje in veščo roko ličenja. "Celo življenje sem za nego kože uporabljala olivno olje ter malo dodanega pudra. Nikoli nisem nosila maskare, ker sem prevečkrat jokala, ko sem se smejala".

 

VIR:Zeleno Sonce

[ Na vrh ]

KROMPIRJEVA OMLETA (ŠMORN )

Surov krompir narežemo/naribamo, primešamo eno jajce, sol, sladkor in moko. Vse skupaj zmešamo, da dobimo ne pregosto zmes in pečemo na olju. Za prilogo ponudimo solato ali kompot.

SOK

3 litre kakršnega koli sadja zmelji ali stlači, dodaj 2 litra prekuhane in ohlajene vode, 4 dag vinske kisline in pusti kvasiti 48 ur. Po tem času precedi in dodaj toliko sladkorja kolikor litrov je soka.  

AJVAR Z MALANCANO:

2,5 kg rdeče paprike, 1 kg malancane, 0,4 l kisa za vlaganje, 2 l vode, 1 žlico soli, 0,4 l olja, poper, 2 stroka česna.

Papriko kuhaš 10 minut, malancano 20 minut- vsako posebej v 1/2 l kisa. Ohlajeno dobro pretlačiš - ročno ali strojno. Nadalje v posodo daš olje, zmleto zmes, sesekljan česen, sol, majaron in poper. kuhaš še 1/2 ure daš v kozarce in jih še vroče zapreš.

AJVAR:

3 kg rdeče paprike, 1kg zelenega paradižnika, 1/2 kg rdečega korenja, 10 dag hrena, 3 velike čebule, 6 strokov česna, 2,5l kisa za vlaganje, 2 žlice soli in 1 žlica sladkorja. Vse skupaj daj v posodo in zavreš ter kuhaš ob pridnem mešanju cca 1 uro. Na koncu dodamo 1 l olja in 1/2 kg gorčice damo v kozarce in jih zapremo. V kolikor želimo pekoč ajvar dodamo 4 -7 pekočih feferonov.

[ Na vrh ]

 - Ozkolistni trpotec celi rane.

 - Kamilični čaj blaži trebušne krče.

 - Hladni obkladek blaži glavobol.

 - Uživanje peteršilja pospešuje odvajanje vode.

 - Z zlatico lahko odstranjujemo kurja očesa.

 - Brezovi vršički pospešujejo rast las.

 - Koprivove korenine spodbujajo k bujni rasti las.    

 - Pelin in žajbelj se uživata v majhnih količinah!       

 - Hren se izkopava v mesecih z črko R. (na primer april)

- Za osvežitev in dezinfekcijo prostorov odimite prostor z brinovo vejico.

[ Na vrh ]

 

Ječmen ima vrsti zdravilnih učinkov.

Notranje: ječmenova moka, prepražena in na mleku skuhana v juho, ustavlja drisko. Pomaga tudi doječim materam, da imajo dovolj mleka. Ješprenj postane po daljšem kuhanju sluzast in je s sluzom pomembna prehrana želodčnih bolnikov. V pivovarnah pripravljajo iz neoluščenega ječmena slad, ki ima veliko hranilno vrednost za želodčne bolnike.

Zunanje: priporočeni so vroči obkladki iz ječmenove moke in mleka na vnete čire. Topel obkladek iz ješprenja hitreje pozdravi vnete otekline.

Ječmenovo moko, zavreto s kisom, polagajo kot obkladke na obolele sklepe pri sklepni revmi, putiki ali protinu.  

Ječmenova voda: ječmenovo zrnje kuhamo tako dolgo, da zrna pokajo. Vodo odcedimo in z njo grgramo, kadar imamo obolelo grlo ali smo hripavi. Tudi umivamo hrapave in razpokane roke. Lahko pa to vodo osladimo, dodamo limono ali jabolčni kis ter jo pijemo pri katarju in mehurja, griži in hripavosti.

[ Na vrh ]

NAPITEK PROTI HOLESTEROLU:

Naribamo/narežemo 20 dag čebule, 20 dag česna, 20 dag hrena, 3 cele limone in vse skupaj daš v 1,5 l prekuhane in ohlajene vode kjer smo stopili 0,5 kg sladkorja. Vse skupaj imaš 14 dni v zaprtem steklenem kozarcu - občasno mešaš in nato precediš ter daš v steklenico in hraniš v hladilniku. Napitek se pije pred jedjo v majhnih količinah. ~ 0,03 l.

*

ŠABESA:

10 bezgovih cvetov namakaš 1 dan v 10 litrih vode z dodatkom 4 limon narezanih na kolobarje, 1kg sladkorja in 2 dl domačega sadnega kisa.

*

ŠODO:

1sveži rumenjak, 1 žlica sladkorja, 2 žlici belega vina. Sladkor in rumenjak penasto vmešaš v posodi nad soparo, nato med mešanjem dodaš vino. Mešaš tako dolgo dokler ne dobiš penaste zmesi. Naliješ v kozarec in piješ za moč.

*

BEZGOV SIRUP:

24 kom sveže nabranih in snažnih bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja in 3 l vode, Vse skupaj prevremo in precedimo po 24 urah. napitku lahko po okusu dodamo citronsko kislino.

[ Na vrh ]

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 163 guests and no members online