DOZIS - Društvo oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajineVavčer

 

VODNIK PO ZAKONU O UPORABI SLOVENSKEGA ZNAKOVNEGA JEZIKA – JUNIJ 2015


To pomeni, da imate pravico uporabljati znakovni jezik v vseh javnih institucijah (npr. javnih zdravstvenih ustanovah, upravnih enotah, centrih za socialno delo, zavodih za zaposlovanje, zavodih za pokojninsko invalidsko zavarovanje, na sodišču, policiji in drugih).


Tolmača morate naročiti najmanj 3 dni prej. Tolmača si lahko sami izberete iz liste tolmačev, ki je objavljena na spletni strani združenja tolmačev www.tolmaci.si, na združenje lahko pošljete SMS na mobilni številki 031 354 600, 031 752 554 v delovnem času, na združenje lahko pošljete obrazec za naročanje tolmačev, ki je objavljen na spletni strani Potrebujem tolmača ali preko Klicnega centra za osebe z okvaro sluha.

[ Na vrh ]


Stroške tolmačenja v javnih institucijah, krijejo javne institucije. Potne stroške tolmaču krijejo javne institucije.

[ Na vrh ]


Število ur tolmačenja v javnih institucijah ni omejeno.

[ Na vrh ]


Stroške tolmačenja mora od javne institucije izterjati tolmač sam, to ni naloga gluhe osebe.

[ Na vrh ]


Vavčer je plačilno sredstvo za stroške tolmačenja. Tolmač je upravičen tudi do povračila potnih stroškov. Stroške vavčerja krije Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti.

[ Na vrh ]


Če se udeležite različnih tečajev (tečaji tujih jezikov, računalniški tečaji in drugih), krožki, v banki, nakup tehničnih pripomočkov, zdravniških pregledih, ki so samoplačniški, maše, tolmačenje instrukcij, seminarjev in drugih podobnih primerih. Uporaba vavčerjev v druge namene je kaznivo dejanje.

[ Na vrh ]


Ne, tolmaču ne smete dati vseh vavčerjev naenkrat. Vavčer date samo takrat, ko je tolmačenje opravljeno.

[ Na vrh ]


Po koncu vsakega tolmačenja morate podpisati obrazec »Potrditev tolmačenja pri plačilu z vavčerjem« in posebni obrazec za javne institucije, na katerega tolmač vpiše vaše ime in priimek, datum tolmačenja, ura začetka tolmačenja in ura konca tolmačenja, kraj tolmačenja. Praznega obrazca ne smete podpisati.

[ Na vrh ]


Da, tolmaču so tudi v tem primeru priznani potni stroški, ki jih plača Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti.

[ Na vrh ]


Če tolmačenja traja do ene ure, morate dati tolmaču en vavčer. Če tolmačenje traja več kot eno uro neprekinjeno, pripada tolmaču ustrezno število vavčerjev (npr. 15 minut 1 vavčer, 50 minut 1 vavčer, 1 ura 10 minut 2 vavčerja, 1 ura 35 minut 2 vavčerja, 2 uri 10 minut 3 vavčerji itd).

[ Na vrh ]


Po veljavni zakonodaji gluha oseba s svojim denarjem v nobenem primeru ne plača tolmača. V primeru, da ste porabili vse vavčerje in tolmača nujno potrebujete, tolmača plačate s svojim denarjem na podlagi računa, ki vam ga izstavi tolmač in po veljavni ceni.

[ Na vrh ]


Ne, to ni dovoljeno v nobenem primeru.

[ Na vrh ]


Da, v tem primeru ste dolžni tolmaču plačati s svojim denarjem čakalno uro v višini 10 eurov in potne stroške tolmača, če so nastali.

[ Na vrh ]


V tem primeru morate najprej sodišču poslati dopis, da ste gluha oseba, da potrebujete tolmača in da vam mora sodišče naročiti tolmača. Lahko napišete tudi katerega tolmača želite. Stroške tolmačenja krije sodišče v vseh primerih.

[ Na vrh ]


Svetujemo vam, da na vodstvo šole oziroma referat fakultete ob vpisu napišete vlogo za dodelitev tolmača. Šola oz. fakulteta vam mora svojo odločitev pisno sporočiti. Če potrebujete pomoč pri pisanju vloge, se lahko obrnete na združenje ali na vaše matično društvo gluhih in naglušnih. Stroške tolmača mora kriti šola oziroma fakulteta.

[ Na vrh ]


Svetujemo vam, da se nemudoma dogovorite s tolmačem iz območja, kjer je sedež šole/fakultete, za tolmačenje na šoli oziroma fakulteti. Takoj, ko prejmete urnik predavanj se skupaj s tolmačem in vodstvom šole/fakultete dogovorite pri katerih predmetih nujno potrebujete tolmača.

[ Na vrh ]


V tem primeru vam svetujemo, da kopijo dopisa šole oziroma fakultete posredujete združenju ali vašemu matičnemu društvu gluhih in naglušnih, ki bo o tej zadevi seznanilo pristojne službe z namenom rešitve nastale situacije.

[ Na vrh ]


Pritožbo morate pisno vložiti na disciplinsko komisijo pri Zavodu Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik, Prekmurska ulica 6, 1000 Ljubljana.

[ Na vrh ]

 
 

Iskanje

Kje smo

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Uradne ure in kontakt

Ponedeljek   08:00 – 14:00

Torek          08:00 – 14:00

Sreda          10:00 – 12:00

                  14:00 – 16:00

GSM: 041 340 267

TEL: 07 332 47 77

dgnnm56@gmail.com

Klicni center za osebe z okvaro sluha

URL: Klicni center

GSM: 031 777 600

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v letu 2023 podarili  % dohodnine. Naprošamo občane, da darujejo Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine.

Sofinancerji

FIHO

 logo gns

monm

 

 

Občina Metlika grb Občina Semič grb

    Metlika            Semič

Občina Šentjernej grb Obcina Mirna

  Šentjernej         Mirna

Obcina Skocjan grb Obcina Sentrupert

  Škocjan         Šentrupert

Obcina Straza dolenjsketoplice

   Straža           Dol. Toplice

 Obcina Crnomelj Obcina Trebnje grb

  Črnomelj          Trebnje 

Občina Mirna Peč grb  Žužemberk

   Mirna peč     Žužemberk

00

01a

01b

 

Sledite nam

F1  Y

Kdo je na strani

We have 305 guests and no members online

3140703
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Predzadnji mesec
Vse dni
1857
1937
11114
43247
28711
3140703